In urma cu 25 de ani, cunostintele financiare minime erau suficiente pentru majoritatea oamenilor pentru a-si gestiona finantele personale. Cu toate acestea, vremurile s-au schimbat semnificativ, educatia financiara devenind astazi o abilitate esentiala pentru toata lumea.
In primul si primul rand, sa intelegem insa ce este aceea educatia financiara pentru a realiza cu totii de ce este atat de utila in ziua de astazi. Educatia financiara este procesul de invatare a abilitatilor si cunostintelor necesare pentru gestionarea adecvata a banilor si a resurselor financiare. Aceasta implica intelegerea conceptelor precum bugetarea, economisirea, investitiile, gestionarea datoriilor si multe altele. In esenta, educatia financiara ne ajuta sa luam decizii financiare mai informate si mai bine fundamentate.
Educatia financiara ajuta oamenii sa dezvolte abilitati pentru a-si gestiona mai eficient banii. Oamenii care inteleg cum sa-si faca bugete, sa economiseasca si sa investeasca au o mai mare sansa sa evite dificultatile financiare. Totodata, increderea oamenilor bine educati din punct de vedere financiar este mai ridicata. Oamenii bine informati se simt mai increzatori in capacitatea lor de a lua decizii corecte cu privire la bani. Acest lucru le ofera linistea si siguranta financiara de care au nevoie.
Problemele financiare pot fi o sursa majora de stres. Educatia financiara ajuta oamenii sa evite datoriile inutile si sa aiba un plan financiar mai solid, ceea ce poate reduce nivelul de stres. Nu in ultimul rand, educatia financiara ofera oamenilor instrumentele de care au nevoie pentru a fi mai independenti financiar. Ei invata cum sa-si planifice viitorul si sa-si atinga obiectivele financiare.
Despre importanta educatiei financiare a vorbit recent si Sorin Cristian Nita, asistent univ. dr. Academia de Studii Economice si Presedintele al Bucharest Fintech Network. “Domeniul financiar contemporan este extrem de complex in comparatie cu cel de acum o generatie. In urma cu douazeci si cinci de ani, sa stii cum sa mentii un cont curent si de economii la o institutie financiara a fost suficient pentru majoritatea populatiei. Cu toate acestea, consumatorii de astazi trebuie sa poata diferentia intre o gama larga de produse, servicii si furnizori de produse financiare pentru a-si gestiona cu succes finantele personale. Cu siguranta, tinerii au acces la credit la o varsta mult mai frageda decat parintii lor. In consecinta, ei au nevoie de o intelegere mai cuprinzatoare a creditului decat a fost oferita generatiei anterioare”, a explicat el.
Romania se confrunta cu o lipsa acuta de educatie financiara, iar acest lucru are consecinte semnificative asupra populatiei. Studiile arata ca, in comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana, nivelul de alfabetizare financiara al romanilor este foarte scazut. Acest lucru inseamna ca oamenii pot face alegeri financiare proaste din cauza lipsei de cunostinte, ceea ce poate duce la dificultati financiare si stres.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212