In ultimii 20 de ani, ai pierdut 37 la suta din valoarea banilor tai, daca i-ai depozitat la banci
investitii la bursarandamenteidei de investitiipiete bursierebursa de valori bucuresti
Facem bani, dar nu stim ce sa facem cu ei. Aproape intreaga planeta produce, periodic sau lunar, o anumita suma de bani din diferite activitati sau fiind simplu angajat. Aproape fiecare om din lume munceste sau intreprinde o activitate lucrativa, dar foarte putini stiu cum sa isi gestioneze veniturile, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa munceasca in cativa ani, si sa se bucure de profituri doar pe baza unor investitii atent facute in trecut. Cu cap!
Daca ne referim la Romania, o foarte mare parte a populatiei isi plaseaza economiile in banci. Odata cu explozia ratei inflatiei (ajungand de la 8% in 2021 la aproape 17% in noiembrie 2022), bancile au majorat si ele dobanzile. Doar ca ele in continuare sunt departe de a compensa devalorizarea reala a banilor si asta inseamna ca banii nostri isi pierd din valoare, tinuti fiind in depozitele bancilor. Daca pana acum ti-ai plasat banii in depozite bancare, iti dam o veste nu tocmai buna: in ultimii 20 de ani, ai pierdut 37% din valoarea banilor tai!
Despre a-i tine in casa, in dulap sau la saltea, nici nu are sens sa aducem vreun comentariu. Banii sunt victime sigure in aceasta situatie.
Prin urmare? Ce facem cu economiile noastre? - economii stranse cu greu, poate cu sacrificii si privatiuni, intr-o criza a costului vietii precum este cea pe care o traversam in prezent si pe care vom continua sa o infruntam si in anii viitori, fiindca inflatia da semne clare de rezilienta si nu a venit peste noi ca sa plece prea curand.
Ei bine,
bursa de valori este o solutie! A-ti plasa banii in portofolii de actiuni la cele mai profitabile si puternice companii ale lumii, cum ar fi cele detinute de magnati precum Elon Musk, Jeff Bezos sau Warren Buffett te pune la masa bogatasilor si te transforma in co-proprietar si detinator al unei cote din niste profituri ametitoare pe care aceste companii le fac anual.
Pietele bursiere au demonstrat, de-a lungul anilor, ca sunt stabile si capabile sa depaseasca socurile unor crize economice si unor cutremure financiare mai mici sau mai mari, oferind in timp randamente bune si independenta financiara investitorilor.
Spre deosebire de piata criptomonedelor, aici banii nu sunt "jucati" la ruleta hazardului, ci "investiti", iar diversificarea portofoliului de actiuni e regula de aur a celor ce isi pun banii la adapost de orice s-ar intampla in anumite sectoare de activitate.
Desigur ca exista volatilitate si aici, exista riscuri, insa bursele vin cu garantii din istoria recenta care ne arata ca, dincolo de momentele firesti de evolutii de tip sinusoidal, vorbim despre echilibru si profitabilitate pe termen mediu si lung.
Nu este simplu si nici nu trebuie sa fie. Nu e ca si cum cumperi un Bitcoin cu 20.000 de dolari intr-o noapte si astepti sa creasca la 70.000 sau sa se prabuseasca maine dimineata la valoarea de 10 dolari. Aici nu e loc de speculatii vecine cu "nebunia" si lipsa de cumpatare, ci despre a fi informat, a avea viziune si rabdare. Orice investitie sanatoasa da randament IN TIMP.
"O actiune reprezinta dreptul de proprietate asupra unei cote-parti dintr-o societate comerciala. Atunci cand cumperi o actiune, cumperi automat si o mica parte din afacerea respectiva. Devii coproprietarul companiei, ceea ce iti da dreptul la o parte din profituri si dividende, o parte mai mica sau mai mare, echivalenta cu numarul de actiuni detinute. In plus, ai si posibilitatea sa participi la A.G.A., ori de cate ori sunt convocate aceste sedinte si sa influentezi prin votul tau directia pe care o va urma compania. Lucrul acesta da plusvaloare actiunilor, spre deosebire de restul investitiilor, insa ne intereseaza mai mult randamentul lor. Si, ca sa vedem randamentul, iti propun sa ne uitam mai jos la 2 scenarii:
1. 1.000 de euro investiti cu 10 ani in urma in companiile de top listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar fi ajuns astazi sa valoreze circa 6.300 de euro, luand in calcul atat cresterile de pret ale actiunilor, cat si distributiile de cash, dividende si actiuni gratuite realizate de companii.
2. 10.000 euro investiti in 1994 ar fi ajuns astazi la peste 100.000 euro. Aici este pensia ta si, prin intermediul vanzarii actiunilor si al dividendelor primite anual, te poti retrage cu adevarat linistit la batranete, spunand ca nu ai grija zilei de maine", explica pasionatul investitor la bursa, Claudiu Stan, in Raportul special al investitorului la bursa.
-
Daca iti doresti sa afli informatii de baza, de specialitate, despre investitiile la bursa si cum poti deveni investitor, Grupul de editura si consultanta in afaceri, Rentrop&Straton - de peste 20 de ani sursa de informatii specializate numarul 1 in Romania, iti pune la dispozitie GRATUIT Raportul Special al investitorului la bursa. Il poti descarca de aici: https://investitii-bursa.manageronline.ro/
Foto: manager.ro/pixabay.com