In ce isi mai investesc americanii banii?
investitiieducatie financiara
Conform Gallup Inc., 62% din americani, adica 162 de milioane de adulti, au bani investiti in actiuni, fonduri mutuale, terenuri, case, obiecte de arta sau orice alte lucruri a caror valoare e posibil sa creasca in timp, cum ar fi timbre, monede, sticle de vin, reviste de benzi desenate – toate vechi si rare. In orasele mari exista insa o investitie foarte interesanta, care prezinta avantajul ca nu are nevoie de trecerea timpului pentru a genera profit, deoarece ea aduce bani inca din prima saptamana. Este vorba despre investitia intr-un loc de parcare.
In New York, de exemplu, este o criza permanenta de locuri de parcare. Primaria asigura aproape 3 milioane de astfel de locuri, gratuite sau cu o taxa decenta (care poate fi achitata la parcometre), dar ele sunt total insuficiente. Foarte greu gasesti unul liber si aceasta situatie e ilustrata frecvent in filme (Seinfeld), cand personajele aflate la volan sunt nevoite sa dea zeci de minute ture pe strazi pana sa reuseasca sa parcheze.
Iar criza e accentuata si de faptul ca cele mai multe dintre masinile deja parcate nu sunt mutate din loc decat de doua ori pe saptamana, cand trebuie sa faca loc vehiculelor de curatenie urbana. In plus, nici Primaria nu intentioneaza sa suplimenteze aceste 3 milioane de locuri publice, ca sa nu determine o crestere a traficului auto in oras si, implicit, a poluarii.
Ca urmare, multi dintre newyorkezii posesorii de masini sunt nevoiti sa se indrepte spre parcarile private, majoritatea supraetajate, care le ofera atat certitudinea ca au unde sa parcheze la orice ora, cat si o doza mai mare de protectie contra furtului sau vandalizarii. Doar ca un abonament lunar intr-o astfel de parcare privata ajunge chiar si la 1.000 $/luna (!). Insa clientii nu lipsesc, ceea ce naste oportunitatea de investitie mentionata mai sus.
Reteta e simpla: identifici o zona foarte aglomerata, unde cererea de locuri de parcare e foarte mare, cumperi un loc deja existent si apoi il inchiriezi.
Practic e acelasi sistem ca la achizitia clasica a unui apartament pentru inchiriere ulterioara, doar ca aici lucrurile sunt mult mai simple: nu intervin facturi de utilitati, reparatii periodice, uzura mobilierului si a electrocasnicelor, diverse probleme cu vecinii. Locul de parcare, odata achizitionat, produce bani, fara niciun fel de cheltuieli sau riscuri.
Desigur, suma necesara achizitionarii nu este deloc mica – un astfel de loc poate ajunge lejer la 100.000 $ – dar toata treaba trebuie privita ca o investitie. Iar ca investitie ea este foarte atractiva, deoarece locul de parcare in cauza poate aduce fara probleme in jur de 10.000 $/an, ceea ce inseamna un randament de 10%. Extrem de multumitor, mai ales ca bataia de cap e minima.
Un loc de parcare intr-un oras mare si aglomerat din SUA este, asadar, o investitie foarte buna, care va genera cu siguranta, mult timp de acum inainte, un profit frumos. Din doua motive:
1) conform statisticilor, 96% din durata ei de viata o masina sta in parcare, deci cererea pentru locuri de parcare e practic asigurata;
2) masinile nu vor disparea prea curand. Cel mult vom asista la o migrare masiva spre modele electrice, caz in care locul de parcare va trebui sa fie dotat cu o statie de incarcare.
Sursa foto: www.pexels.com