Achizitionarea unei masini reprezinta adesea una dintre cele mai importante decizii financiare pe care le poate lua cineva. Analizand din perspectiva financiara, exista multiple aspecte de luat in considerare inainte de a lua aceasta decizie.
Rentabilitatea cumpararii unei masini poate fi influentata de mai multi factori, inclusiv de costul initial al masinii, de evaluarea ratei dobanzii, de costurile de intretinere, precum si de valoarea de revanzare a vehiculului in viitor.
Cand vine vorba despre cumpararea in numerar versus finantare, optiunea depinde de posibilitatile financiare ale individului. Cumpararea in numerar poate economisi bani pe termen lung, reducand costurile asociate dobanzii si ratelor lunare. Pe de alta parte, finantarea sau plata in rate poate oferi posibilitatea de a-ti gestiona banii mai eficient si de a investi banii in alte modalitati care ar putea aduce randamente.
O alta perspectiva importanta este legata de deprecierea valorii masinii. Majoritatea masinilor noi se depreciaza rapid in primii ani de utilizare, iar acest aspect poate afecta valoarea investitiei pe termen lung. Astfel, decizia de a cumpara o masina poate fi rentabila sau nu, in functie de modul in care vehiculul este utilizat, de necesitatile personale si de capacitatile financiare ale individului.
Acest aspect este adus in discutie si de Iancu Guda, specialist in domeniul financiar. Invitat intr-un podcast de Adrian Artene, realizatorul TV a spus printre altele ca “daca nu mergi 1.000 de kilometri pe luna, in medie, nu ai nevoie de o masina”. Practic, Iancu Guda spune ca “este mai ieftin sa iei Uber-ul sau un taxi” decat sa iti cumperi o masina.
In spatele acestei declaratii exista si o explicatie oferita de analistul financiar. “Multi cumpara masini fara sa aiba o nevoie. Sunt bani blocati aiurea pentru confort, bani care se pot dubla la fiecare zece ani. Daca ai dat 10.000 de euro pe o masina, te costa de fapt 80.000 de euro”, sustine Iancu Guda in discutia pe care o are cu Adrian Artene.
In esenta, Iancu Guda spune ca ideea achizitionarii unei masini se poate dovedi extrem de proasta pentru o persoana care nu are nevoie cu adevarat de acea masina. Fara sa cheltuie banii pe o masina, acea persoana ar putea sa ii investeasca pentru a ii inmulti. Intr-un interviu acordat Digi24, Guda spunea ca pentru el, “dublarea economiilor la fiecare zece ani este un rezultat foarte bun”. “Pentru aceasta, obiectivul de randament real anual al investitiilor nu trebuie sa fie decat 7% (1.07 la puterea 10 = 1.96)”.
Te-ar putea interesa si: Cele 8 greseli financiare care nu te lasa sa faci avere in 2024
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si