Educatie financiara pentru romanii care nu vor sa ajunga la fundul sacului: in ce moneda e bine sa iei credit de la banca
educatie financiarain ce moneda te imprumutidatorii la bancarate la bancaimprumut
Daca ai hotarat ca doresti sa accesezi un credit de la banca, unul dintre aspectele de baza pe care trebuie sa-l decizi este moneda in care te imprumuti.
Ai putea crede ca e o problema simpla sau ca, pana la urma, ce mai conteaza moneda, cat primesti finantarea, nu?
Ei bine, o astfel de mentalitate te poate duce, intr-un timp mai indelungat sau mai scurt, pe calea imposibilitatii de plata.
Aceasta perioada deosebit de volatila, lipsita de predictibilitate si cu scumpiri masive pe piata dobanzilor, ar trebui sa ne insufle cat mai multa prudenta in comportamentul de consum al instrumentelor de finantare.
Nu trebuie sa semnam orice, nu trebuie sa cadem prada disperarii si nevoii de bani, fiindca putem ajunge in situatii mai critice chiar si decat cea din care dorim sa iesim acum.
Inainte de a te imprumuta, intereseaza-te temeinic cu privire la fiecare aspect si mic detaliu si de-abia apoi ia o decizie asumata si in cunostinta de cauza.
Dupa cum spuneam mai sus, moneda de imprumut reprezinta un aspect asupra caruia merita sa te apleci cu toata atentia ta.
In ce moneda e cel mai bine sa te imprumuti?
Specialistii recomanda sa iei credite in moneda in care iti castigi veniturile. Practic, daca iti primesti salariul in lei, imprumuta-te in lei. De ce? Astfel vei scapa de volatilitatea cursului de schimb!
E foarte posibil ca multi dintre romanii care se confrunta astazi cu imposibilitatea de a mai suporta costul lunar al creditelor contractate sa fi neglinjat acest aspect!
"Moneda creditului sa fie intotdeauna moneda in care tu iti castigi veniturile; daca tu castigi lei, iti vei face creditul in lei, daca ai venituri in strainatate, poti sa iti faci si intr-o alta valuta. De ce spun ca este important sa iti faci in moneda in care iti castigi veniturile? Pentru ca altfel vei fi nevoit in fiecare luna sa schimbi valuta pentru a-ti plati creditul si ai acest risc de curs valutar care poate sa creasca", explica Irina Chitu, analist financiar Finzoom.ro, pentru
CSALB.
"Consumatorii pot contracta credite atat in lei, cat si in valuta, dar difera conditiile de acordare a imprumuturilor (avansul si gradul de indatorare). Dobanda la creditele in euro se calculeaza in functie de Euribor + marja bancii, la care se adauga riscul valutar.
82,4% dintre creditele la care fac referire cererile de conciliere adresate CSALB sunt in lei (aproape dublu fata de 2019, cand ponderea creditelor in lei era de 42%). Se observa o reducere importanta a problemelor aparute la creditele in CHF (5,7% in 2021 fata de 25% in 2019) si Euro (9,4% in 2021 fata de 28% in 2019). Motivul poate fi conversia in lei a majoritatii creditelor in moneda straina, demersurile directe ale consumatorilor si bancilor, precum si activitatea de conciliere din ultimii ani, care au rezolvat o mare parte din problemele acestor imprumuturi", transmit expertii din cadrul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar (CSALB).
Foto: freepik.com