DOBANDA FIXA LA CREDITUL IPOTECAR: 3 informatii pe care romanii trebuie sa le cunoasca, inainte de a trece pragul unei banci
dobanda fixacredit ipotecareducatie financiara
Ultimul an a adus o adevarata explozie a costului dobanzilor pentru creditele cu dobanda variabila contractate de populatie.
In zorii lui 2022,
ROBOR la trei luni - folosit in calculul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila - era doar 3% pe an. Astazi, oscileaza de cateva saptamani la valori cuprinse intre 7 si 8%, dupa ce, anterior, in luna august, sarise de 8%.
IRCC -indicele care inlocuieste ROBOR si care se aplica automat pentru creditele noi, contractate dupa luna mai a anului 2019 - era doar 1,86% pe an. In raport cu ROBOR, valoarea sa este calculata cu un decalaj de 6 luni, motiv pentru care debitorii ce au contracte de credit in functie de IRCC inca n-au simtit mari scumpiri la rate pana acum. IRCC tocmai a fost si el majorat, la 4,06% pe an.
Adrian Codirlasu, vicepresedinte CFA Romania, estimeaza ca anul viitor IRCC va ajunge la 5%-6,5%! Estimarile privind ROBOR la 3 luni arata ca acesta va valora, pe un orizont de timp de 12 luni de acum incolo, 7,48% pe an. Practic, cei doi indici vor fi foarte apropiati in valoare, dar daca ascultam un avertisment lui Mugur Isarescu din luna mai, aflam ca e posibil ca, pe o perioada si mai mare de timp, IRCC sa devina mai agresiv decat ROBOR. Asta ar urma sa se intample cand inflata va face pasi inapoi:
"S-ar putea ca atunci cand inflatia se duce in jos si dobanzile scad, IRCC sa ramana mai sus decat ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populatia are posibilitatea sa aleaga. Nu se intampla miracole in economie. Niciunul nu este solutia perfecta. Dupa mine, e bine sa ramana si IRCC si ROBOR. Bineinteles ca transmisia este in spate. De regula, directorul directiei de politica monetara imi spune de fiecare data: domnule, trebuie sa ne uitam inainte. Ii dau dreptate, dar mai trebuie sa ne uitam si in jur, sa vedem ce mai fac aia din stanga, din dreapta, ce se mai intampla. Nu traim intr-un turn de fildes si trebuie sa vedem realitatea", spunea seful BNR in primavara.
In aceste conditii, multi romani se gandesc sa se orienteze catre dobanzile fixe.
Iata 3 informatii utile despre dobanzile fixe la creditele ipotecare, pe piata bancara de la noi din tara:
1. Dobanzi fixe pentru credite ipotecare pot fi gasite la doar 9 banci prezente pe piata autohtona!
2. Bancile ofera dobanda fixa pentru creditele ipotecare pe o perioada limitata de timp. Este vorba de cativa ani, maximum 10 ani!
3. O singura banca din Romania (BRD) ofera clientilor posibilitatea de a beneficia de dobanda fixa pe toata perioada creditarii, daca aceasta nu este mai mare de 30 de ani.
Informatiile sunt oferite de specialistii FinZoom. Puteti consulta simulari de credit ipotecar cu dobanda fixa pe site-ul
FinZoom, accesand acest
link (click pe el).
Foto: freepik.com