De ce sa nu faci economii in euro, acum: atentie, e o capcana - avertizeaza expertii
economisirebani deoparteeconomisire in euro
Este o perioada in care aproape fiecare familie din Romania cauta sa economiseasca, sa reduca pe cat posibilul bugetul de cheltuieli. Desi a devenit tot mai greu sa punem bani deoparte, sondaje recente arata ca romanii economisesc acum chiar mai mult decat anul trecut.
E un lucru laudabil ca punem bani deoparte, indiferent de suma. Un buget pentru situatii neprevazute trebuie sa existe in orice familie. Insa ramane o intrebare: cum economisim? Ce moneda alegem pentru a ne pastra economiile?
Foarte multi dintre romani se orienteaza catre moneda unica europeana. A-ti tine depozitele in banca, in euro, poate parea, la prima vedere, ca esti mai protejat decat daca ai opta pentru moneda nationala, fiindca, pana la urma, euro e mai puternic si te gandesti ca oricat de mult s-ar deteriora economia mondiala, euro va fi mai rezistent decat leul.
Dezavantajele economisirii in euro
Ei bine, specialistii Conso spun ca in acest moment, daca te gandesti sa-ti pui bani deoparte in euro nu esti tocmai inspirat. De ce?
Iata explicatiile:
"Obligatiunile in euro listate cu o anumita dobanda incep sa sufere corectii la bursa daca pe piata dobanzile isi continua cresterea.
De pilda, emisiunea de obligatiuni Fidelis in euro lansata in decembrie 2021 si cu scadenta in decembrie 2026, cu un cupon de 1,8%, se trazactioneaza acum la 96-97% din valoarea nominala.
Asta deoarece dobanzile au crescut intre timp iar obligatiunile in euro Fidelis lansate in septembrie 2022 au deja dobanzi mai mari si la scadenta de 1 an (1,85% fata de 1,8%) ca sa nu mai pomenim de cei 2,6% la 3 ani.
Pe piata depozitelor la termen doar doua banci au dobanzi mai mari de 1% la 12 luni-e vorba de ProCredit Bank cu 1,6% la depozitele promotionale in euro si de Banca Romaneasca, cu Depozitul Plus (1,25%).
Cum Banca Centrala Europeana a inceput la randul sau sa urce dobanzile mai agresiv pentru a lupta impotriva inflatiei, obligatiunile dar si depozitele la termen in euro vor primi dobanzi din ce in ce mai bune lunile urmatoare astfel incat cine face acum un plasament in obligatiuni sau deschide un depozit la termen cu scadenta mai mare de cateva luni va culege dobanzi semnificativ mai mici decat cei care amana aceasta initiativa pentru 2023", arata
Conso.
Ce se va intampla cu dobanzile la euro?
"Cel mai recent sondaj realizat de Universitatea din Chicago in parteneriat cu Initiative on Global Markets sugereaza ca Rezerva Federala este departe de a pune capat campaniei de inasprire a politicii monetare.
Aproape 70% dintre cei 44 de economisti chestionati intre 13 si 15 septembrie cred ca dobanda fondurilor federale va atinge un varf cuprins intre 4% si 5%, 20% dintre opinii fiind ca se va depasi acest nivel.
Fed a majorat deja ratele dobanzilor in acest an in cel mai rapid ritm din 1981 si este de asteptat sa implementeze miercuri 21 septembrie o a treia crestere consecutiva a dobanzii, de 0,75 puncte procentuale. Aceasta miscare ar ridica intervalul tinta, care in martie era aproape de zero, la 3%-3,25%.
Politica monetara in spatiul euro nu poate ramane cu mult in urma si nici nu se poate opri la o distanta prea mare de stacheta setata in SUA astfel incat o dobanda de politica monetara de 4-5% in euro in 2023 nu ar fi exclusa.
In consecinta, ar fi bine sa evitam depozitele in valuta cu scadente lungi, alegand plasamentele pe 3-6 luni pana cand dobanzile ajung mult mai tentante ca acum.
Pentru a alege cele mai bune depozite in euro accesati comparatorul
Conso", mai explica specialistii.
Foto: freepik.com