De ce nu e bine sa ramai fara job dupa 40 de ani. Putine firme te mai vor
recrutareangajarelocuri de muncapiata munciisomajsomeri
Multi romani care ajung la 40-45 sau 50 de ani fara un loc de munca isi cauta un job, dornici sa gaseasca ceva stabil care sa le permita poate chiar sa se si pensioneze in cativa ani. Problema apare in momentul in care se trezesc cu suspect de multe usi inchise in nas. Exista niste motive care explica aceasta situatie.
Ar trebui sa fim constienti de faptul ca, in principiu,
angajatorii nu sunt tocmai bucurosi sa recruteze persoane trecute de pragul varstei de 40 sau 45 de ani.
Desi ai crede ca atunci aduci angajatorului plusvaloare, datorita experientei pe care o ai, el s-ar putea sa nu gandeasca tocmai astfel.
De exemplu, te poti trezi cu multe refuzuri in fata din cauza perceptiei asupra productivitatii. Unii angajatori pot presupune ca persoanele mai in varsta sunt mai putin productive sau ca nu sunt la fel de eficiente ca cei mai tineri. Aceasta perceptie poate fi influentata de stereotipurile legate de varsta si de o cultura care valorizeaza tineretea si energia.
Totodata, angajatorii cred ca a recruta o persoana de aceasta varsta implica si costuri mai mari. Angajatorii pot considera ca persoanele mai in varsta cer salarii mai mari sau au asteptari mai ridicate in ceea ce priveste beneficiile si conditiile de munca, ceea ce ar putea sa creasca costurile pentru companie.
In alta ordine de idei, angajatorii se pot gandi ca persoana respectiva are unele probleme de sanatate, aspect ce ar impacta asupra modului in care-si face treaba.
Angajatorii ar putea crede ca o astfel de persoana nu mai e dispusa la flexibilitate, la schimbare
Potentiala lipsa de flexibilitate in gandire si lipsa disponibilitatii la relocare, la provocare sau la schimbare pot fi alte aspecte ce sunt atribuite persoanelor trecute de varsta de 40 de ani, iar din pacate acestea nu sunt tocmai niste calitati in ochii angajatorilor din ziua de azi.
Sunt, totodata, preocupari legate si de durata angajamentului. Exista uneori preocuparea ca persoanele mai in varsta ar putea avea mai putin timp ramas in cariera sau ar putea sa se retraga mai devreme, ceea ce ar putea sa nu justifice investitia in formare si dezvoltare pe termen lung din partea angajatorului.
In concluzie, iata cat de complicat poate fi sistemul de gandire al unui angajator, atunci cand la interviu i se prezinta o persoana care a trecut de pragul varstei de 40 de ani. Aceste motive pot sta la baza unor refuzuri primite de persoana in cauza, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa renunte. Cu siguranta exista oportunitati pe piata muncii care i se potrivesc.
Foto: freepik.com