Antreprenoriatul a devenit din ce in ce mai atractiv in ultimii ani, nu putini fiind cei care au decis in timpul pandemiei, fortati sau nu de pierderea locului de munca, sa isi incerce norocul si in lumea afacerilor. Atrasi de ideea de a isi transforma ideile in realitate si de a deveni proprii lor sefi, multi tineri si nu numai au decis sa puna bazele propriului business. Lumea afacerilor nu este insa deloc usoara si in timp se dovedeste a nu fi pentru oricine, drumul pana la succes aducand cu sine o serie intreaga de obstacole si de provocari de tot felul.
Potrivit unui raport recent, un start-up din trei esueaza inca din primul an de existenta. Apoi, unul din doua business-uri falimenteaza dupa trei ani de activitate. Orice afacere porneste de la un vis, de la o idee. Este normal sa nu te gandesti inca din prima clipa ca exista o posibilitate ca afacerea ta sa esueze inca din primii ani de existenta. Trebuie sa fii prevazator insa si sa stii de la bun inceput care sunt riscurile pe care ti le asumi atunci cand incepi o afacere. In plus, trebuie sa stii ce ai de facut pentru a iti proteja finantele atunci cand risti si intri in lumea afacerilor!
Cele mai multe dintre afaceri nu aduc profit inca din primele luni de activitate, asa ca nu pleca cu un asemenea obiectiv in minte. Tocmai din acest motiv, inainte de a iti lansa afacerea, este bine sa iti maresti economiile personale astfel incat sa ai la indemana un fond care sa iti acopere facturile si cheltuielile de zi cu zi timp de cateva luni. Daca nu ai alte venituri pe care sa te bazezi, specialistii iti recomanda sa ai pusi deoparte inainte de a incepe o afacere banii necesari pentru cel putin sase sau noua luni.
Contul bancar al business-ului pe care il conduci nu trebuie confundat cu contul tau bancar personal. Chiar daca afacerea incepe sa produca bani asta nu inseamna ca tu trebuie sa te folosesti de acei bani pentru nevoile tale personale. Este de preferat sa te treci pe statul de plata si sa iti platesti singur un salariu pentru activitatea pe care o depui in cadrul propriului tau business. In acest fel iti vei plati si taxele catre stat, taxe care iti asigura dreptul la servicii medicale si la pensie.
Nu sunt putini antreprenorii care isi pun toate bazele in afacerea pe care o conduc, gandindu-se ca la varsta pensionarii ar putea sa vanda business-ul sau chiar sa traiasca confortabil de pe urma castigurilor pe care afacerea le-ar obtine cu o alta persoana la conducere. Nu stii niciodata ce se poate intampla cu afacerea ta, cum la fel de bine nu stii ce se poate intampla la scara larga. In ultimii ani am vazut cu totii cum milioane de afaceri din lumea intreaga au fost afectate fie de pandemie, fie de razboi, asa ca nu te gandi ca succesul unui business este garantat pentru totdeauna!
Citeste si: Marele pericol ce pandeste asupra companiilor: riscurile cibernetice cresc in contextul geopolitic actual
Ultimele NOUTATI
De ce casele pe structura de lemn sunt rezistente la cutremur si au eficienta energetica ridicata
Domeniile cu cele mai mari cresteri salariale in 2024. Veniturile lunare ajung la peste 10.000 de lei
Ghidul angajatorului. Salariatul concediat nelegal are dreptul la despagubiri. Cum se calculeaza aceste despagubiri?
Piese de imbinare pentru tevi de lapte si vid necesare pentru instalatiile de muls
Partenerii nostri
Fisa postului pentru consultant de securitate cibernetica
Discriminarea la locul de munca - prevenire si prevederi care trebuie incluse in RI
Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Calcul numar mediu de salariati pentru bilant: Exemplu concret pas cu pas
Examen consultant fiscal: 3 Teste grila rezolvate pe care trebuie sa le cunosti
Certificatul de nastere pierdut: Pasi esentiali pentru obtinerea unui duplicat
Modificare importanta la Codul penal: camatarii pierd si banii imprumutati, NU doar dobanda!