Odata cu decizia Rusiei de a invada si de a ataca militar Ucraina, decizie condamnata la scara larga la nivel international, stabilitatea economica si sociala a planetei este pusa in pericol. Nimeni nu stie cum se vor desfasura lucrurile in continuare, conflictul din Ucraina putand escalada in orice moment. Cu atatea incertitudini la orizont, expertii avertizeaza ca volatilitatea pietelor financiare ar putea creste semnificativ in perioada urmatoare.
Uite trei sfaturi practice pe care le poti pune in aplicare in orice moment daca iti doresti sa iti gestionezi banii mai bine in aceasta perioada atat de incerta!
De la inceputul razboiului din Ucraina circula tot mai des stiri referitoare la cresterea preturilor la energie si la alimente. Nu au intarziat sa apara nici vocile care aduc in discutie un posibil al treilea razboi mondial sau un potential atac nuclear lansat de regimul de la Kremlin. Istoria ne-a aratat insa aproape de fiecare data ca deciziile financiare emotionale bazate pe o reactie la evenimentele majore s-au dovedit a fi pariuri pierzatoare pe termen lung.
Nu trebuie decat sa ne uitam la perioadele de conflict si la alte crize din ultimul secol si vom observa ca lucrurile au revenit la normal pe pietele financiare mai rapid decat si-ar fi imaginat oricine. Tocmai din acest motiv, cei mai multi specialisti recomanda prudenta atunci cand vine vorba despre luarea unor decizii financiare radicale in astfel de momente.
Tinand cont de randamentele record ale actiunilor din ultimii ani, momentul actual poate fi ideal pentru o reechilibrare a portofoliilor de investitii, in special in cazurile in care nu ati facut asta de ceva vreme. Spre exemplu, va puteti indrepta atentia catre anumite actiuni cu o crestere mai lenta, dar care platesc dividende. De asemenea, diversificarea portofoliului este absolut necesara in asemenea vremuri de criza!
Atunci cand ne confruntam cu evenimente majore care nu pot fi controlate sub nicio forma, asa cum este in ziua de astazi si razboiul inceput de Rusia in Ucraina, este de preferat sa stim ca avem fonduri care ne pot acoperi cheltuielile pe termen scurt. De asemenea, este important sa stii ca te poti baza pe lichiditati pentru nevoile urgente in orice moment. Astfel, nu ar fi deloc rau sa pui deoparte o suma de bani in numerar sau sa iti indrepti atentia catre anumite instrumente financiare cu venit fix pe termen scurt.
Citeste si: Ati auzit de Pilonul IV de pensii din Romania? Nu numai ca exista, dar a aparut si primul administrator
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!