Cum sa-ti dai demisia, astfel incat sa ai usa deschisa la job, daca vei dori sa te intorci
demisieloc de muncajob
Niciodata sa nu spui niciodata! Daca pleci dintr-un loc, asta nu inseamna ca ai garantia faptului ca nu vei mai reveni si, in fond, si daca ai sti sigur ca nu te intorci, de ce sa nu pleci in relatii foarte bune de la job? E vorba, in primul rand, despre respectul pentru tine insuti.
Cum se prezinta demisia
Atunci cand
decizi sa iti dai demisia, este important sa faci acest pas cu respect si profesionalism pentru a mentine relatii bune cu angajatorul tau si pentru a lasa o impresie pozitiva. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti dai demisia intr-un mod elegant si sa eviti supararea angajatorului.
In primul rand, pregateste-ti terenul inainte de a-ti anunta demisia. Reflecteaza bine asupra deciziei tale si asigura-te ca ai un plan clar pentru urmatorii pasi in cariera ta. Gandeste-te la motivele pentru care iti doresti sa pleci si fii pregatit sa le explici intr-un mod constructiv, fara a critica excesiv compania sau colegii de munca.
Urmatorul pas este sa iti redactezi demisia in scris. O scrisoare de demisie bine formulata este esentiala. Asigura-te ca include data, numele tau, pozitia ocupata si data efectiva a plecarii. Exprima-ti recunostinta pentru oportunitatile oferite si evita tonul negativ. De exemplu, poti scrie ceva de genul: „Iti multumesc pentru sprijinul si oportunitatile oferite in timpul petrecut aici. Am invatat multe si apreciez experienta acumulata.”
Dupa ce ai redactat scrisoarea de demisie, programeaza o intalnire fata in fata cu angajatorul tau. Anuntarea demisiei in persoana este mult mai profesionista decat trimiterea unui e-mail sau a unui mesaj. In cadrul intalnirii, abordeaza subiectul cu calm si claritate. Explica-i angajatorului motivele tale, subliniind aspectele pozitive ale deciziei tale. De exemplu, ai putea spune: „Am decis sa accept o noua provocare profesionala care se aliniaza mai bine cu obiectivele mele pe termen lung.”
Fii pregatit pentru orice reactie din partea angajatorului tau. Unii angajatori pot incerca sa te convinga sa ramai, oferindu-ti beneficii sau o promovare. Asculta-le oferta cu respect, dar fii ferm in decizia ta daca esti convins ca plecarea este cea mai buna optiune pentru tine. Totusi, este important sa ramai deschis la discutii si sa multumesti pentru oportunitatile oferite.
Asigura-te ca iti respecti perioada de preaviz specificata in contractul tau de munca. Aceasta este nu doar o obligatie legala, ci si un gest de respect fata de angajatorul tau. In aceasta perioada, continua sa lucrezi la capacitate maxima si sa finalizezi proiectele incepute. Ofera-te sa iti ajuti colegii in procesul de tranzitie si sa predai sarcinile in mod organizat.
Un alt aspect important este sa iti pastrezi profesionalismul pana in ultima zi de munca. Nu te lasa distras de gandul plecarii iminente si mentine o atitudine pozitiva. Este esential sa iti lasi o usa deschisa pentru viitor, deoarece nu stii niciodata cand s-ar putea sa te intalnesti din nou cu fostul angajator sau colegii de munca.
Dupa plecarea ta, mentine legatura cu fostii colegi si cu angajatorul. O recomandare buna poate fi de mare ajutor in cariera ta viitoare. In plus, pastrarea unei retele de contacte profesionale solide este intotdeauna benefica.
Nu uita ca demisia e un intreg proces, nu te grabi, nu iti pierde rabdare si nu uita ca, pana la urma, felul in care pleci mai departe te reprezinta atat ca om, cat si ca profesionist in domeniul tau, oricare ar fi el.
Foto: unsplash.com