Te numeri printre cei care isi doresc sa isi incerce norocul tranzactionand pe pietele financiare?! Trebuie sa stii de la bun inceput ca pe bursa nu norocul este cel mai important, cunostintele pe care le ai si felul in care iei anumite decizii urmand sa contribuie semnificativ la succesul sau la insuccesul tau in acest domeniu. Totodata, trebuie sa constientizezi ca riscul face parte din joc atunci cand incepi sa tranzactionezi pe bursa, doar ca vorbim despre riscuri infime in raport cu piata cripto, de exemplu. Asadar, este de preferat sa intelegi ce tip de risc esti dispus sa iti asumi atunci cand investesti banii.
Indiferent de sumele pe care vrei sa le investesti, exista riscul ca mai devreme sau mai tarziu sa ajungi in situatia de a iti pierde o buna parte din banii investiti. Piata trece atat prin perioade de crestere, cat si prin perioade de scadere, asa ca este aproape imposibil sa eviti astfel de situatii. Important este insa sa nu lasi teama si lacomia sa iti limiteze castigurile sau sa duca la cresterea pierderilor!
Diferenta intre investitori este facuta insa de felul in care acestia reactioneaza in anumite situatii critice. Un investitor cu experienta si cu un plan pe termen lung nu va avea probleme emotionale si nu va dispera atunci cand va pierde o treime sau poate chiar jumatate din banii pe care i-a investit. La polul opus, investitorii abia intrati in joc, fara prea multa experienta si fara o viziune pe termen lung, vor fi de-a dreptul ingroziti in momentul in care vor realiza ca au pierdut o buna parte din banii pe care abia i-au investit.
Specialistii le recomanda celor care incep sa investeasca la bursa sa adopte o strategie pe termen lung. Apoi, acestia ar trebui sa se astepte la fluctuatii pe termen scurt, fluctuatii care pot influenta valoarea generala a portofoliului. Insa, in cazul in care investitorul are o strategie pe termen lung, aceste miscari pe termen scurt au o sansa mult mai mica de a cauza panica.
Istoric vorbind, piata a avut intotdeauna un trend ascendent. Este drept, revenirea pietei a durat in unele cazuri ani buni, insa asta nu trebuie sa sperie pe nimeni care a intrat in acest joc cu o strategie pe termen lung. Indiferent de fluctuatiile din piata, un investitor trebuie sa tina cont mereu de faptul ca vanzarea unor actiuni atunci cand piata este jos reprezinta o greseala de incepator, greseala care este facuta de regula de cei care se pierd cu firea.
Traderii cu experienta le recomanda celor aflati la inceput de drum sa lase frica la o parte si sa se foloseasca de aceste perioade in care piata scade. Asemenea perioade pot fi folosite pentru a cumpara actiuni noi, in felul acesta fiind redus pretul mediu de achizitie al portofoliului. Important este insa ca mereu sa existe rabdare si sa fie inlaturata panica, perioadele negative vor fi urmate intotdeauna de perioade pozitive.
Daca stii ca nu iti poti controla foarte bine emotiile, atunci cand vezi numai rosu in fata ochilor, nu ar fi rau deloc sa iei o pauza. Chiar daca urmaresti non-stop sau nu felul in care evolueaza actiunile tale, acestea vor performa la fel. In schimb, stresul si nervii acumulati pot avea un impact negativ asupra sanatatii tale, asa ca cel mai bine este sa alegi sa stai relaxat! In plus, daca realizezi ca investitiile tale nu te mai lasa sa dormi noaptea, poate ca ar fi mai bine sa faci o reevaluare asupra tolerantei tale la risc si sa iti indrepti atentia catre o strategie ceva mai conservativa.
Sursa foto: pixabay.com
Partenerii nostri
Care sunt plafoanele pentru platile in numerar in anul 2025? Specialistii explica
Angajarea persoanelor cu dizabilitati - demersuri necesare, in 2025
Neplata drepturilor salariale. Rolul si limitele competentei Inspectiei Muncii
Expert contabil cu microintreprindere: Ce trebuie sa stiti despre veniturile cumulate?
Ordinul de compensare: CE reprezinta si CUM se sting datoriilor intre doua societati
Suspendarea activitatii la ONRC: Atentie la obligatia transmiterii fisierului SAF-T!
Te-ar putea interesa si