Cum sa ii arati sefului ca meriti o marire de salariu
marire de salariumajorare salarialasalarii
Criza costului vietii pune mare presiune pe buzunarele angajatilor, care cu mare dificultate mai fac fata cheltuielilor de zi cu zi, mai ales daca familia este numeroasa. In aceste conditii, unii salariati cauta noi oportunitati de munca, orientandu-se spre a-si gasi un job in plus sau un alt loc de munca principal, dar mai bine platit. Altii se gandesc cum sa faca sa obtina o majorare salariala de la actualul job.
Daca te regasesti in ultima situatie, trebuie sa stii ca exista modalitati concrete prin care te poti afirma in fata conducerii companiei pentru care lucrezi, astfel incat sefii tai sa te considere demn de a primi o majorare salariala.
Inainte insa despre a aborda o astfel de strategie, trebuie precizat faptul ca perioada actuala nu implica dificultati economice doar pentru persoanele private. Firmele, la randul lor, se confrunta cu o crestere a costurilor, cu o criza de lichiditate si acces ingreunat la finantare si lipsa de predictibilitate legislativa, dar si un spatiu fiscal extrem de redus. In aceste conditii, tu poti merita o majorare salariala cu brio, dar o conditie de baza ca sa-ti poata fi acordata este ca bugetul pentru salarii al companiei sa poata suferi o rectificare pozitiva. In caz contrar, cu toate meritele de partea ta, ai sanse sa nu fii remunerat suplimentar, dar asta nu inseamna ca nu esti apreciat.
Strategia pentru a obtine o marire de salariu, pas cu pas
Luand in considerare scenariul ideal, in care compania ta isi permite sa majoreze bugetele pentru salarii, trebuie sa stii ca demonstrarea ca meriti o
marire de salariu necesita o abordare strategica si bine argumentata. Iata cativa pasi pe care ii poti urma pentru a-ti prezenta cazul in fata sefului:
Ca prim pas, incepe prin a aduna informatii despre piata salariala pentru pozitia ta in industrie si regiunea ta. Intelege cat de mult se plateste in mod obisnuit pentru rolul tau in alte companii.
Pasul al doilea. Intocmeste o lista a realizarilor tale semnificative in companie, inclusiv proiecte finalizate cu succes, cresterea productivitatii sau economiile aduse. Fii pregatit sa demonstrezi cum ai adus valoare adaugata companiei.
Ce ai de facut mai departe: Identifica obiectivele si sarcinile viitoare pe care intentionezi sa le indeplinesti. Fii clar in legatura cu modul in care contributiile tale pot continua sa sporeasca performanta departamentului sau a companiei.
Acum a venit momentul! Solicita o intalnire privata cu seful tau si prezinta-ti cazul intr-o maniera calma si profesionala. Argumentele tale ar trebui sa se bazeze pe performantele tale si pe contributia ta la succesul organizatiei. Evita sa folosesti comparatii personale cu colegii, deoarece fiecare situatie este unica. In aceasta discutie, subliniaza angajamentul tau fata de dezvoltarea continua. Poate fi vorba despre cursuri de formare, certificari sau alte modalitati prin care iti imbunatatesti abilitatile si cunostintele pentru a aduce un plus de valoare. De altfel, fii pregatit sa discuti despre oportunitatile de crestere in cadrul companiei, nu doar in ceea ce priveste salariul. Aceasta poate include responsabilitati suplimentare sau alte beneficii. In cele din urma, nu uita ca abordarea ta ar trebui sa fie pozitiva si increzatoare. Evita atitudinea de cersetor si concentreaza-te pe faptul ca cererea ta este sustinuta de performantele tale si de valoarea pe care o aduci.
Foto: freepik.com