Cum poate o persoana sa scape de saracie, in Romania zilelor noastre
saracieeducatie financiaradezvoltare personala
Saracia e dupa colt, pentru tot mai multi romani si europeni, in conditiile in care economia globala pare sa schiopateze, iar crizele geopolitice se aduna si ele formand un cocktail ce aduce multa lipsa de predictibilitate, instabilitate si riscuri.
Esti principalul responsabil, desi pot exista factori ce favorizeaza aparitia saraciei
Desigur ca
a fi sarac e o conditie care nu tine doar de actiunile personale, ci si de context, responsabilitatea unei astfel de situatii fiind impartita intre mai multi factori cum ar fi mediul in care ai crescut, accesul la educatie, traumele dobandite, etc.
Totusi, ne rezervam dreptul de a considera ca nu e vina unui om ca se naste sarac, insa e vina lui in mod preponderent daca moare tot asa. Prin urmare, desi exista factori ce te pot duce la un moment al vietii intr-o situatie defavorizanta, esti principalul responsabil pentru perpetuarea dramei sau iesirea din colaps si depasirea conditiei.
Ce poti face ca sa iesi din saracie?
In zilele noastre ai la dispozitie numeroase cai prin care poti sa evoluezi din punct de vedere financiar si personal, pentru a dobandi o pozitie financiara stabila. Iata pe ce trebuie sa te concentrezi:
-
Cauta sa investesti banii inteligent, fugi de iluzia imbogatirii peste noapte
In Romania, ca in orice alta tara saraca, au mare succes asa-zisele modalitati prin care ajungi magnat peste noapte. Nu exista, iar istoria, inclusiv cea recenta, a demonstrat din plin ca tot ce suna prea bine sa fie adevarat, chiar asa si este.
Poti, de exemplu, sa studiezi piata de capital si sa optezi pentru o crestere financiara in timp, sanatoasa si cu randamente bune.
-
Educatie si Dezvoltare Personala:
Investeste in educatia ta! Dezvoltarea abilitatilor si dobandirea de calificari pot creste sansele de a accesa locuri de munca mai bine platite. De asemenea, e indicat sa dezvolti abilitati relevante pe piata muncii: identifica domeniile care au cerere mare de forta de munca si dobandeste abilitati specifice pentru a te califica pentru acele pozitii.
Creeaza un buget si respecta-l! Intelege cheltuielile tale si prioritizeaza nevoile. Un buget eficient poate ajuta la gestionarea banilor si economisirea. Economiseste bani: Chiar si sume mici economisite in mod regulat pot duce la o rezerva financiara care poate ajuta in caz de urgenta.
-
Dezvoltarea Abilitatilor de Management Financiar:
Nu neglija Educatie financiara! Invata despre gestionarea banilor, investitii si alte aspecte ale finantelor personale pentru a lua decizii informate.
-
Asistenta Sociala si Resurse Comunitare:
Intereseaza-te pe plan local si national care sunt programele derulate de autoritati ce-ti ofera sprijin, in situatia in care veniturile tale sunt modeste sau chiar inexistente. Poate fi vorba inclusiv despre cursuri gratuite de formare profesionala.
Foto: freepik.com