Cum ai putea obtine independenta energetica pentru gospodaria ta
turbine eolieneenergieeconomie
Sursele clasice de energie la care este conectata orice gospodarie - curent electric, gaze, ar putea fi inlocuite, astfel incat sa poti fi independent complet sau partial fata de marii producatori si furnizori si sa reduci la minimum utilizarea resurselor provenite de la acestia. Un astfel de demers intra in categoria investitiilor, aduce valoare importanta locuintei si se amortizeaza in timp.
Vantul bate si cand nu-i soare
Natura ofera resurse de energie regenerabila. Soarele, vantul, puterea valurilor si a apei curgatoare sau energia geotermala sunt inepuizabile si pot fi folosite pentru a fi transformate in energie electrica si termica. Campurile de panouri solare sau padurile de eoliene au devenit in ultimii ani un decor familiar. Daca panourile solare sunt frecvent folosite pentru a sustine necesarul de apa calda menajera, uneori si electricitate, pentru locuintele individuale, puterea vantului a ramas accesibila doar marilor investitori. Iar asta in conditiile in care energia vantului a fost folosita de oameni din timpuri stravechi, cand morile de vant si panzele corabiilor transformau direct puterea vantului in energie cinetica.
Mai mult, daca o buna perioada din an energia furnizata de soare este limitata, energia vantului este disponibila in permanenta, indiferent de anotimp, atat ziua cat si noaptea. Aceasta resursa gratuita, omniprezenta de energie devine disponibila oricui prin utilizarea
turbinelor eoline de la romstal. Cu putere de maximum 2.000 de wati, acestea pot produce o parte din energia electrica necesara consumului casnic. Eficienta turbinelor eoliene va fi si mai mare daca sunt montate doua sau mai multe si sunt legate la acumulatori.
Costurile de achizitie si instalare se amortizeaza prin reducerea facturilor, iar intretinerea acestora este simpla. Nu produc zgomot, nici noxe, iar materialele din care sunt realizate sunt si ele prietenoase cu mediul.
Alternative la sistemul de incalzire clasic
Centralele termice - altele decat cele pe gaz, revin in forta in actualitate. Pe de o parte datorita faptului ca acestea folosesc combustibili mai ieftin decat gazul, pe de alta pentru ca pot arde biomasa. Asta poate insemna lemn, peleti si brichete din deseuri de material lemnos sau vegetal cu putere calorica. O centrala de acest tip, cu randament bun si ardere completa poate aduce o reducere substantiala a costurilor pentru incalzire.
O buna parte din combustibilul folosit poate proveni din surse regenerabile, cum ar fi lemnul. Fiind dintotdeauna un material care poate fi utilizat integral, acesta nu agreseaza mediul daca este exploatat inteligent, corect, din plantatii cu ciclu continuu de vegetatie.
O alta varianta ar fi pompele de caldura. Desi costurile de achizitie si de instalare pot necesita alocarea unui buget semnificativ, eficienta lor este certa si ofera o solutie de climatizare interioara eficienta care, la fel ca in cazul altor sisteme neconventionale care produc energie, (eolienele, de exemplu), se amortizeaza in timp.
Panourile solare, o solutie mereu utila
Fie ca au ca scop doar producerea de apa calda, fie ca sunt capabile sa furnizeze si energie electrica, panourile solare simple si cele fotovoltaice sunt solutii care ofera posibilitatea unei independente energetice a gospodariei.
Eficienta acestora este mult crescuta atunci cand sunt parte dintr-un sistem complex care cuprinde pompe de caldura, acumulatori si sisteme de interconectare cu una sau mai multe turbine eoliene de mica putere sau medie. Combinatia este in masura sa acopere consumul de energie pentru iluminat, electrocasnice si producerea de apa calda si caldura pentru o locuinta cu suprafata medie.
Calcule exacte
Este posibil ca o locuinta sa fie independenta din punct de vedere energetic. Pentru a realiza acest lucru, este necesar a lua in calcul care sunt solutiile cele mai bune raportate la conditiile climatice ale zonei. Trebuie luate in considerare numarul zilelor insorite, viteza medie si durata perioadelor cu vant de intensitate optima, temperatura medie anuala, minima si maxima de temperatura a zonei, calitatea izolatiei termice a locuintei, suprafata acestea si bugetul disponibil. Un calcul cat mai exact in functie de toti acesti parametri poate stabili care este cea mai buna strategie pentru a obtine independenta energetica a casei sau o importanta autonomie.
Este evident ca un astfel de demers impune o investitie, dar este cert faptul ca aceasta se va amortiza. Astfel, locuinta dotata cu asemenea facilitati va avea o valoare de piata foarte mare. Totodata, echipamentele care pot sa produca energie sunt fiabile, au perioade de garantie generoase iar intretinerea lor este simpla.
Sursa foto: Shutterstock.com