Cea mai inteligenta metoda de a economisi bani: ce inseamna sa compari costul cu valoarea
economisirebani deoparteeducatie financiara
"Oh, doar 100 de lei pentru acest obiect redus de la 149, o sa il cumpar, vad eu ce fac cu el, dar nu pot sa ratez oferta asta" - ti-ai spus vreodata asta? Cu siguranta, nu numai o data! Ei bine, e cea mai gresita forma sub care ne putem raporta la banii nostri si la felul in care alegem sa-i cheltuim. Daca ne abordam finantele personale dupa acest principiu, nu vom reusi niciodata sa punem bani deoparte.
Desigur ca 100 de lei poate nu ti se pare o suma mare, daca ai in fata un o "promotie" pe care n-o poti refuza. Economisesti 49 de lei, nu-i asa? "E o adevarata afacere", iti spui. In realitate, pierzi 149 de lei pe care ii cheltuiesti impulsiv pe ceva ce sigur nu reprezinta cea mai valoroasa investitie pe care ai putea sa o faci cu acei 149 de lei.
Inainte de a cheltui in stanga si in dreapta sume aparent mici de bani pe fel si fel de nimicuri, doar pentru ca sunt ieftine, nu se stie cand iti trebuie sau pur si simplu iti plac, intreaba-te: ce altceva as putea sa-mi cumpar cu acesti bani?
Metoda de a compara costul cu valoarea consta exact in acest lucru: in intrebarea "ce as putea cumpara cu acesti bani, care sa-mi fie cu adevarat util"? sau "ce altceva as putea face cu acesti bani, astfel incat sa genereze mai multi bani sau sa-mi aduca plus valoare?".
Desigur ca poti alege sa iti cumperi un covoras nou la masina in fiecare saptamana, doar pentru ca asta e pasiunea ta "nevinovata". Probabil intr-o luna se strang 1.000 de lei. In 12 luni ai 12.000 de lei. Acesti bani ar putea investiti, de exemplu,
la bursa, unde ai sanse sa te bucuri de randamente mult peste rata anuala a inflatiei, deci nu doar ca-ti protejezi banii de devaloriazare, dar ii si inmultesti fara sa faci practic nimic!
In schimb, covorasele in valoare de 12.000 de lei tinute in garaj neatinse, la colectie sau chiar uzate, au slabe sanse sa se vanda pe aceeasi bani pe care tu i-ai dat, cu atat mai putin sa-ti aduca si un profit.
Deci, iata valoarea reala a banilor tai si cum poate fi ea umbrita de un comportament necontrolat in planul achizitiilor. Nu uita: "ce altceva as putea face cu acesti bani?". Scopul tau consta in bunastare pe termen lung si stabilitatea financiara.
Foto: pixabay