Ce sfaturi legate de bani da un bancher roman copiilor sai: le spune doar aceste trei lucruri, de cand sunt mici
educatie financiarabaniindependenta financiara
Si bancherii au copii si trebuie, la fel ca restul parintilor, sa le ofere cele mai bune invataminte, pentru a fi cat mai pregatiti pentru viata de adult.
Educatia buna de acasa inseamna in zilele noastre mai mult decat reprezenta in urma cu trei sau patru decenii. De la igiena, decenta si bune maniere, astazi trebuie sa le insuflam in plus copiilor si notiuni legate de bani, finante, independenta economica, prosperitate, afaceri si investitii.
Cu alte cuvinte, trebuie sa-i educam financiar, ca sa nu fie victimele unei realitati economice dure si neiertatoare cu adultii care nu si-au insusit din timp comportamente financiare sanatoase.
Ce le spun bancherii copiilor lor cu privire la bani?
1. Sa economiseasca
2. Sa foloseasca banii cu chibzuinta
3. Sa nu-si cheltuie banii pe lucruri inutile.
Acestea sunt sfaturile pe care le primesc copiii Doru Bulata, consilierul Presedintelui Exim Banca Romaneasca. Bancherul a vorbit despre educatia financiara pe care incearca sa o insufle celor mici, explicand principiile simple pe care se bazeaza:
"Copiilor mei le-am dat sfaturi financiare simple: economiseste, pune banii la inceput in pusculita, mai tarziu intr-un cont! Apoi, foloseste banii cu chibzuinta, in mod inteligent! Nu da banii pe lucruri de care nu ai nevoie! Educatia financiara este si in beneficiul bancilor care vor vinde mai mult si vor avea mai putine credite neperformante. Trebuie sa investim bani in afacerile si in firmele pe care le detinem, altfel exista riscul sa avem capitalisti fara capital, iar bunastarea sa fie limitata", a spus oficialul, citat de
Finzoom.ro.
"Educatia financiara porneste de acasa, din familie, dar relatia corecta cu banii trebuie sa porneasca din scoala, intr-un efort educational care sa fie structurat si continuu. Zi de zi interactionam cu banii, de aceea este important sa stim cum sa facem un ban, dar la fel de important este cum anume il cheltuim. Unii copii sunt norocosi: primesc educatie acasa, in familie, in mediile in care traiesc. Imi amintesc prima lectie pe care am invatat-o de la bunicul meu. Aveam opt ani si l-am rugat sa-mi dea 20 de lei sa merg la balci. Bunicul meu mi-a spus: “Nepoate, nu ma face pe mine un pol, dar nici tie nu ti-l dau degeaba!” Si astfel am invatat un lucru esential: banii nu cad din cer!", a mai punctat bancherul, conform sursei citate.
Foto: manager.ro