Traim vremuri dificile din punct de vedere economic, nefiind deloc putini oamenii care se confrunta in aceasta perioada cu probleme de ordin financiar. Inflatia a crescut in mod alarmant in ultimii ani, preturile la produsele de baza majorandu-se substantial. In acelasi timp, salariile nu au crescut foarte mult, ba chiar din contra. In aceste conditii, nu trebuie sa ne miram ca multi dintre cei de langa noi ajung in situatia de a trai de la un salariu la altul.
Specialistii de la BRD incearca sa vina in intampinarea celor care se confrunta cu probleme financiare, aducand in discutie cateva sfaturi de planificare financiara. Uite ce spune BRD ca ar trebui sa faci in cazul in care si tu ai probleme cu banii:
Primul pas in planificarea financiara este sa iti gasesti motivatia. E important sa stii pentru ce economisesti si ce obiective financiare vrei sa atingi. Fie ca vrei sa iti cumperi o casa, sa calatoresti in jurul lumii sau sa te asiguri financiar pentru pensie, o motivatie puternica iti va oferi determinarea de a urma un plan financiar si de a face sacrificiile necesare.
Pentru a avea o imagine clara asupra situatiei tale financiare, este esential sa identifici toate sursele tale de venit. Acestea pot include salariul, venituri din chirii, dividende sau orice alta sursa de venit. Cu o intelegere clara a veniturilor tale, poti sa iti ajustezi planul financiar in functie de posibilitatile tale si sa iti stabilesti obiective realiste.
La fel de importanta este si identificarea tuturor cheltuielilor tale. Inregistreaza toate cheltuielile, fie ele fixe sau variabile, pentru a avea o imagine clara a modului in care iti gestionezi banii. Astfel, poti identifica zonele in care poti face economii si poti sa iti prioritizezi cheltuielile in functie de necesitatile si obiectivele tale financiare.
Daca ajungi la concluzia ca totalul cheltuielilor este prea mare, poate ca a venit timpul sa iei anumite masuri. Spre exemplu, ai putea sa mananci mai des acasa, evitand astfel iesirile scumpe la restaurant. De asemenea, ai putea merge ceva mai rar la cinema, alegand astfel sa vezi filmele de la tine de acasa!
Dupa ce ai identificat toate veniturile si cheltuielile, este important sa iti stabilesti un buget si sa economisesti tot ce iti ramane in plus. Crearea unui fond de economii de urgenta si alocarea unei parti din venituri pentru investitii te va ajuta sa iti construiesti un viitor financiar sigur si sa faci fata cheltuielilor neprevazute.
Citeste si: Cat de scumpa ar trebui sa fie masina ta, daca ai un salariu de 5.000 de lei net
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ajutor de 1.500 de euro de la stat pentru agricultori. Care sunt regulile programului
Filme bune pe Netflix. Topul celor mai tari firme si seriale in luna februarie 2025
Controale ANAF 2025. Se pregatesc verificari fara precedent in Romania, cine e luat la bani marunti?
ING face valuri in Europa! Gigantul bancar pune ochii pe rivali – ce urmeaza?
Partenerii nostri
Evaluarea angajatilor - ce scop are, ce presupune si studii de caz utile
Trei lucruri de avut in vedere de salariatul care isi da demisia
HG nr. 27/2025. Metodologia privind prevenirea si combaterea hartuirii la locul de munca se modifica
Situatii financiare anuale: Termene-limita de depunere pentru firme si ONG-uri
Ce categorii de persoane pot semna si depune cereri de inmatriculare sau inregistrare la ONRC
Planul de Conturi 2025: Afla totul despre functiunea si corespondenta conturilor!
Dispare Taxa pentru Extrasul de carte funciara: Anuntul ministrului Dezvoltarii
Schimbari majore in industria HORECA. Ce prevede Regulamentul (UE) 2025/40
Recuperare datorii la intretinere: pasii legali pentru asociatia de proprietari
Te-ar putea interesa si
Filme bune pe Netflix. Topul celor mai tari firme si seriale in luna februarie 2025
Controale ANAF 2025. Se pregatesc verificari fara precedent in Romania, cine e luat la bani marunti?