Ce sa nu faci in fata sefului tau, atunci cand iti dai demisia
demisieimi dau demisiacariera
Mai devreme sau mai tarziu, numerosi angajati experimenteaza si momentul "demisiei", cel in care renunta unilateral la locul de munca pe care-l au, prezentandu-si intentia in fata superiorilor sai, cel mai adesea printr-o declaratie scrisa.
In momentul in care decizi, din varii motive, sa pleci dintr-o companie, trebuie sa tii cont de cateva aspecte pe care ar trebui sa le urmezi, din respect pentru cei ce ti-au fost superiori, pentru profesia ta, pentru locul tau de munca si, bineinteles, pentru tine insuti.
Este important sa fii respectuos si sa mentii o atitudine profesionala.
Exista cateva lucruri pe care ar trebui sa eviti sa le spui sefului atunci cand iti anunti
decizia de a pleca:
-
Evita sa critici sau sa vorbesti negativ despre colegi, echipa sau companie. Acesta este momentul sa pastrezi o atitudine pozitiva si constructiva, sa mentionezi motivele obiective care au determinat aceasta decizie, daca iti sunt cerute, insa sa te limitezi la a descrie cat poti de concis si detasat situatia, fara sa implici alti colegi intr-un eventual scandal sau intr-o situatie neplacuta pentru ei.
-
Nu este necesar sa impartasesti detalii prea personale sau intime despre motivele tale pentru demisie. Concentreaza-te pe aspectele legate de cariera si raspunde punctual la ceea ce esti intrebat.
-
Daca ai avut neajunsuri sau nemultumiri in timpul lucrului la companie, nu este momentul sa le aduci in discutie in timpul anuntului de demisie, fiindca poti usor sa ajungi la o discutie tensionata. Evita neplacerile si fii un profesionist, un om calm si calculat pana iesi pe usa.
-
Nu este necesar sa oferi detalii specifice despre noul tau loc de munca. Poate fi suficient sa mentionezi ca ai luat o decizie care este in concordanta cu obiectivele tale de cariera.
-
Chiar daca demisia este legata de nemultumiri financiare, evita sa faci declaratii negative sau acuzatii in aceasta privinta. Poti mentiona in mod rezonabil ca aspectele financiare sunt unul dintre factorii luati in considerare in procesul tau de luare a deciziei. Este de evitat sa aduci in discutie salariile altor colegi, daca ai astfel de informatii, sa faci comparatii sau sa spui cat vei primi la noul job.
-
Indiferent de motivele tale pentru a parasi compania, este important sa pastrezi o atitudine calma, profesionala si respectuoasa in timpul discutiei. In fond, te afli in fata oamenilor care ti-au oferit posibilitatea de a lucra, de a castiga un ban si, pentru o perioada mai lunga sau mai scurta, pentru o perioada mai fericita sau mai putin fericita, ati fost o echipa.
In cele din urma, odata ce ai plecat din compania respectiva, nu dezvalui informatii confidentiale sau strategice ale companiei carora ai avut acces cat timp ai muncit acolo.
Respectarea confidentialitatii este esentiala pentru un adevarat profesionist si, totodata, om.
Foto: freepik.com