Un prim pas in organizarea eficienta a finantelor este sa faci distinctia clara intre necesitati si dorinte. „De aici pleaca un prim dezechilibru”, afirma Caruceru in podcast-ul CSALB. Nevoile sunt cheltuielile esentiale – chirie, mancare, utilitati – in timp ce dorintele includ lucruri care nu sunt indispensabile. Identificarea corecta a acestor categorii permite un control mai bun al bugetului si evitarea cheltuielilor inutile.
Multi romani evita planificarea unui buget lunar, fie pentru ca nu cunosc veniturile familiei, fie pentru ca subestimeaza importanta acestui instrument. Caruceru subliniaza ca un buget personal este esential pentru a intelege de unde pornesti si cum iti poti organiza mai bine resursele. „Cei care renunta la organizare pierd avantajele oferite de controlul bugetului,” adauga el. De asemenea, o planificare atenta ajuta la identificarea zonelor unde se poate economisi, fara compromisuri mari asupra confortului.
„Un sfert din cheltuielile lunare pot fi reduse fara afectarea nivelului de trai,” spune Caruceru, recomandand taierea cheltuielilor minore si neesentiale. In acelasi timp, se poate incerca marirea veniturilor prin metode suplimentare, precum freelancing-ul, proiectele secundare sau perfectionarea abilitatilor personale.
Pentru a maximiza economiile, evita sa tii banii in contul curent, unde acestia nu genereaza dobanda si pot fi erodati de comisioane. Opteaza pentru conturi de economii sau depozite bancare care ofera dobanzi, chiar daca sunt mici. Caruceru recomanda si investitiile pe termen lung, dar numai dupa o analiza atenta a riscurilor.
Pensia de stat va acoperi doar o mica parte din veniturile actuale, iar pensiile private sau fondurile de investitii devin optiuni atractive. De exemplu, un venit de 1.000 de euro pe luna in prezent ar putea deveni o pensie de doar 300-400 de euro, explica Caruceru. Prin urmare, completarea pensiei cu economii si investitii se va dovedi a fi importanta pentru a-ti asigura un trai decent la varsta pensionarii.
Citeste si: Harta salariilor in Europa: Romanii castiga din ce in ce mai bine, salariul mediu brut se apropie de 1.500 de euro pe luna
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Salariul unui inginer in Romania: cat de bine sunt platiti inginerii, in functie de experienta
Majorare alocatii copii. S-a decis! Cand intra mai multi bani in contul parintilor si cat vor primi in plus
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea
Ghidul soferului. Ce sa faci cand martorul de bord al presiunii in pneuri se aprinde
Partenerii nostri
CONDITII cumul pensie cu salariu. Pasi de urmat si documente necesare
Modificarea unei norme intregi de lucru in fractiune de norma. MODEL act aditional
Te-ar putea interesa si
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea