Crizele financiare vin intotdeauna cu probleme serioase la toate nivelurile, chiar si acolo unde nu te astepti. Spre exemplu, cati s-ar putea gandi ca o banca ar putea da faliment?! Desi este destul de putin probabil sa se intample asa ceva, in special cu o banca mare, cunoscuta, un asemenea scenariu nu este complet imposibil. Tocmai din acest motiv este bine sa stii ce se intampla cu banii tai in cazul in care banca la care ai un credit sau un depozit da faliment!
Nu sunt deloc putini specialistii care sustin ca ne asteapta o criza financiara de proportii in urmatorii ani. Astfel, motive de ingrijorare exista pentru multi, in special pentru cei care isi tin economiile in depozite bancare. Pana la urma, sunt bani munciti si economisiti cu greu, asa ca nimeni nu vrea sa ramana fara ei.
Despre o asemenea situatie a vorbit recent si analistul economic Adrian Benta. Intr-o interventie telefonica la postul Antena 3 CNN, Benta a explicat ce se intampla cu economiile si creditele oamenilor in cazul in care o banca ajunge in situatia de a da faliment.
”Daca se intampla ceva si noi avem datorii la banca, acestea vor fi preluate de un executor, si in cele din urma tot ni se vor cere banii. In momentul in care o banca intra in faliment, va fi o casa de lichidare, un lichidator, probabil una dintre casele mari de lichidare din Romania, care va urmari in continuare incasarea banilor de catre banca in faliment. Pentru ca banca in faliment inseamna ca si ea are datorii la un moment dat si va trebui sa isi plateasca creditorii”, a explicat analistul.
”Deci nu trebuie sa ne bucuram ca banca intra in faliment, pentru ca ramane in continuare obligatia de rambursare a imprumutului, dar nu neaparat catre banca, ci catre societatea care se ocupa de lichidarea, insolventa sau falimentul bancii”, a mai spus el. Asadar, indiferent de ceea ce se intampla cu banca la care ai credit, tu va trebui sa iti platesti in continuare ratele pe care le ai de achitat.
Ingrijorarea mai mare vine atunci cand ne gandim la banii economisiti pe care il avem pusi in depozite la banca. Situatia nu este insa deloc atat de complicata, oamenii neavand de fapt nimic de pierdut. Totusi, pentru asta, trebuie sa fie o suma care se incadreaza intr-o anumita limita.
”In cazul in care avem depozite in respectiva banca, trebuie sa tinem minte ca pana intr-o suma de 100.000 de euro, depozitele noastre sunt garantate de Fondul pentru Garantare a Depozitelor si cred eu ca romanul obisnuit, nu cel bogat, nu cel milionar, are o siguranta ca banii nu se vor pierde”, a mai spus pe aceasta tema Adrian Benta la postul de televiziune Antena 3 CNN.
Citeste si: Lovitura cu pensiile private ale romanilor. Ce se intampla cu banii tai pusi deoparte pentru batranete
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Partenerii nostri
Bilete de valoare in 2025. Conditiile de acordare si legile aferente
Cerinte discriminatorii pentru ocuparea unui post. Ce NU puteti include in anuntul de angajare?
Prelungirea detasarii transnationale in 2025. DOCUMENTE necesare
Imprumuturi intre societati si falimentul beneficiarului: Cum se recupereaza creanta
Dividende repartizate in 2025: Mod de calcul CASS si cum se completeaza Declaratia Unica
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar: Reguli de baza si proceduri obligatorii
Prag pentru consumul de droguri la volan? Decizia ICCJ
Drepturile pasagerilor la zborurile internationale: ce trebuie sa stie calatorii din Romania?