Pilonul 2 de pensii private a obtinut in 2023 un randament mediu ponderat de 17.94%, aceasta fiind cea mai buna performanta anuala din toata istoria sistemului. Astfel, activele nete administrate de Pilonul II au ajuns la 126.7 miliarde de lei, echivalentul a 25.5 miliarde de euro. Si in acest caz vorbim despre o valoare record a sistemului, mai mare cu 31.4% in comparatie cu sfarsitul anului 2022.
In Pilonul II de pensii private sunt inscrisi peste 8 milioane de romani, dintre care jumatate contribuie activ luna de luna. Daca ne uitam la intreaga durata de functionare a sistemului, incepand din 2008 si pana in 2023, Pilonul II a inregistrat un randament mediu anual de 7.82%. „Randamentul anului 2023 confirma o data in plus formula castigatoare pe termen mediu si lung pe care o ofera fondurile de pensii private. Chiar daca pe termen scurt pot sa apara si evolutii negative, cum a fost cazul anului 2022, revenirea ulterioara a pietelor face ca tendinta pozitiva pe termen lung sa se pastreze. Este o invitatie la calm si incredere in momentele in care pietele nu ofera, temporar, randamentele scontate”, a transmis Radu Craciun, presedintele APAPR.
In primele noua luni ale anului trecut, aproape 40.000 de romani au incasat sumele adunate in fonduri din sistemul de pensii administrate privat, potrivit datelor ASF. Ei au incasat pe parcursul anului trecut peste 654 de milioane de lei. In medie, suma platita de fonduri este de 16.350 de lei.
Din totalul platilor efectuate, putin mai bine de jumatate dintre ele (50.5%) sunt legate de deschiderea dreptului la pensie, 16,4% sunt cauzate de decesul participantului, iar 33,2% apar ca urmare a invaliditatii. Plata unica ramane preferata romanilor, fiind aleasa de aproximativ 70% dintre beneficiari in detrimentul platilor esalonate. Cresterea numarului si a valorii platilor nu este nici alarmanta, nici surprinzatoare, aceste evolutii reprezentand maturizarea sistemului si trecerea acestuia intr-o noua etapa. Se estimeaza ca platile vor continua sa creasca lunar, atingand un maxim intre 2023 si 2040, cand majoritatea celor care au intrat in sistem in 2008 vor ajunge la varsta pensionarii.
Persoanele care vor indeplini conditiile pentru a primi pensie sau mostenire incepand cu ianuarie 2024 vor fi supuse unui regim fiscal mai favorabil in comparatie cu cei care au primit aceste drepturi inainte de aceasta data. Mai exact, impozitul de 10% nu se va mai aplica diferentei dintre suma acumulata si plafonul de 2.000 de lei, pana la care nu se percepe impozit, ci doar diferentei dintre castigul net din investire si acest plafon.
Aceasta modificare se dovedeste a fi extrem de importanta, in special pentru persoanele care au conturi in care au contribuit pe intreaga durata de functionare a sistemului si au beneficiat de salarii consistente, acumuland sume substantiale in conturi. De exemplu, in cazul unui cont in care s-au adunat 100.000 de lei, diferenta de impozit scade de la aproximativ 8.000 de lei la doar 1.000 de lei.
Citeste si: Libertatea financiara in pericol: de ce banii cash sunt vitali In era digitalizarii totale
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si