Ce risti cand iei bani din banca: cele 3 mari pericole la care trebuie sa te gandesti, inainte de a semna contractul de imprumut
imprumuturirate la bancaeducatie financiara
Pentru diverse obiective in viata, oamenii se imprumuta la banci. Fie ca doresti sa-ti achizitionezi o casa, o masina, ai anumite planuri de viata ce necesita finantare sau vrei sa acoperi costurile anumitor evenimente importante sau vacante, bancile iti stau la dispozitie cu diverse solutii de finantare. Doar ca, inainte de a-ti asuma angajamentul finciar, specialistii iti recomanda sa fii precaut.
Vedem cu totii cat de dificil este contextul economic actual, atat pe plan intern, cat si pe plan international. Lipsa aceasta de predictibilitate ar trebui sa ne trezeasca tuturor dorinta de a face alegeri cat mai sigure si de a lua decizii pe care sa le putem sustine pe termen mediu sau lung.
Putem reusi acest lucru, daca analizam o serie de riscuri principale pe care le presupune imprumutul la banca si, desigur, daca facem tot ce ne sta in putere pentru a le elimina.
Specialistii FinZoom detaliaza care sunt cele mai mari riscuri pe care o persoana si le asuma atunci cand merge sa contracteze un credit de la o banca, dar ne ofera si detalii pretioase despre cum putem sa minimizam riscurile, pentru a ne asigura ca ne vom putea duce angajamentul la bun sfarsit, fara sa ajungem in situatii delicate din punct de vedere financiar.
Cele 3 mari pericole ale imprumuturilor bancare si modalitati de evitare a lor
Conform lor, oamenii trebuie sa se gandeasca la 3 riscuri principale: riscul valutar, diminuarea propriilor tale venituri si cresterea dobanzii.
Din fericire, putem lua masuri inteligente asupra fiecarui pericol in parte. De exemplu, pentru a evita riscul valutar, e recomandabil sa te imprumuti in moneda in care iti primesti salariul sau incasezi veniturile, daca sunt sub o alta forma. Pentru a te pune la adapost de o eventuala diminuare a veniturilor, poti sa-ti inchei o polita de asigurare. In cele din urma, riscul de a se scumpi dobanzile e evitat alegand finantarea cu dobanda fixa. (Poti sa vezi aici
3 informatii utile despre creditele ipotecare cu dobanda fixa, oferite de bancile din Romania).
”Contractarea unui credit ipotecar este o decizie pe termen lung si trebuie sa constientizezi riscurile pe care ti le asumi. Exista riscul de a-ti pierde veniturile, sau de a nu mai putea plati creditul.
Exista riscul de crestere a dobanzii daca te imprumuti cu dobanda variabila si riscul valutar daca iei credit in alta moneda decat ai tu si familia ta veniturile. Daca veniturile sunt in lei, prin contractarea unui credit in euro iti asumi acest risc de curs valutar.
Intr-adevar, euro a fost constant, in ultimele zile chiar scade versus lei, insa tu iti iei un credit pe 20-30 de ani, este atat disconfortul acela lunar pe care il ai de a schimba permanent in euro ca sa poti sa platesti rata si plus pierzi bani prin conversie si nimeni nu poate sa te asigure ca in 20 – 30 de ani nu-ti va exploda rata. Sa nu uitam ce s-a intamplat cu creditele in franci elvetieni, la fel se credea ca este o moneda foarte sigura si stabila insa, s-a dublat brusc”, explica Irina Chitu, director
FinZoom.ro in cadrul jurnalului
Digi 24.