Daca nu ai citit inca scrisoarea anuala a lui Warren Buffett catre actionari, pe care presedintele Berkshire Hathaway a publicat-o sambata, fa-ti o favoare si citeste randurile urmatoare.
Daca ai facut-o deja, citeste si cateva dintre scrisorile anterioare. In ele, vei gasi materialul sursa pentru multe dintre perlele de intelepciune in materie de investitii pe care le vezi pe internet de ani de zile alaturi de poze cu chipul lui Buffett. La urma urmei, cine nu ar vrea sa invete tot ce poate de la unul dintre cei mai mari investitori din toate timpurile?
Intre timp, iata doua lectii valoroase pentru investitori din scrisoarea din acest an:
In scrisoarea trimisa in 2024, Buffett isi imagineaza ca cititorul este o persoana asemanatoare cu sora sa, Bertie - un investitor pe termen lung, intelept si priceput din punct de vedere financiar. Desi are cunostinte despre cum functioneaza contabilitatea, scrie Buffett, ea nu ar trece un examen de contabilitate.
Un atu major pentru Bertie si pentru investitorii ca ea: "Ea este sensibila - foarte sensibila - stiind instinctiv ca expertii ar trebui intotdeauna ignorati", spune Buffett. "La urma urmei, daca ea ar putea prezice castigatorii de maine, ar impartasi in mod liber intuitiile sale valoroase? Ar fi ca si cum ar gasi aur si apoi ar inmana vecinilor o harta care sa le arate locatia acestuia.”
Este o observatie isteata si una de care merita sa va amintiti data viitoare cand cineva de pe YouTube iti spune ca strategia lui de tranzactionare de o zi te va imbogati. Adesea, acesti "specialisti" cauta sa faca bani de la tine, mai degraba decat pentru tine.
Buffett recomanda adesea investitorilor neprofesionisti sa se orienteze catre fondurile indexate care incearca sa reproduca performanta pietei bursiere americane. Avantajele sunt de doua feluri. Prin repartizarea portofoliului tau pe o gama larga de actiuni, reduci considerabil posibilitatea ca un pariu masiv pe o anumita investitie sa iti distruga performanta portofoliului. In plus, daca pietele raman fidele traiectoriei lor istorice ascendente, ar trebui sa poti obtine un randament substantial in timp.
"Nu-mi amintesc nicio perioada de la 11 martie 1942 - data primei mele achizitii de actiuni - in care sa nu fi avut majoritatea averii mele nete in actiuni, actiuni cu sediul in SUA. Si pana acum, totul este bine", scrie Buffett.
Cand a decis sa investeasca, indicele Dow Jones Industrial Average scazuse sub 100 de puncte. Buffett spune ca a pierdut aproximativ 5 dolari in prima zi. Dar nu a fost pe rosu prea mult timp. "Curand, lucrurile s-au schimbat, iar acum acel indice se invarte in jurul valorii de 38.000", scrie Buffett. "America a fost o tara grozava pentru investitori. Tot ce au trebuit sa faca a fost sa stea linistiti, fara sa asculte pe nimeni."
Citeste si: Traderii prezic ca aceasta criptomoneda ar putea creste de 25 de ori pana la sfarsitul anului 2024
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Se elimina aceasta taxa! Cine sunt romanii care nu mai sunt obligati sa plateasca la stat pe 2025
Miscarea anului pe piata bancara de la noi. Banca Transilvania ajunge in Republica Moldova si preia cea mai mare companie de creditare non-bancara
Nu suntem tara cu cele mai mici salarii din UE. Lista celor 10 state cu salarii minime sub 1000 de euro pe luna
Romanii scot banii de la saltea si cumpara masiv titluri de stat. Plasamente impresionante, cifrele aici
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac
Partenerii nostri
[MODEL] Act aditional telemunca si reglementari cheie
Mutarea unui salariat la alt punct de lucru si modificarea functiei - PROCEDURA
Noul REGES online - provocari pentru angajatori! Cum le poti depasi rapid?
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
Deductibilitate cheltuieli auto: Cele mai frecvente greseli constatate de ANAF
Formularul 217: Cine are obligatia depunerii si care este termenul limita
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Intrarea in insolventa: Ce trebuie sa stie un creditor inainte de a actiona