Economisirea este unul dintre cele mai importante subiecte de discutie atunci cand vorbim despre educatie financiara. Indiferent de venitul salarial pe care il avem, este important sa punem deoparte o suma de bani in fiecare luna. Potrivit specialistilor, este indicat sa economisim lunar 20% din venitul nostru. Daca reusim sa facem asta, primul pas catre un viitor mai bun si linistit este deja facut. Dar, totusi, ce facem mai departe?
Inainte de toate, cu totii trebuie sa ne gandim la crearea unui fond de urgenta. Situatii neprevazute pot aparea atunci cand te astepti mai putin, asa ca este bine sa ai la dispozitie oricand niste bani pentru a iti putea rezolva problemele. Iti poti pierde locul de munca, ti se poate strica masina, un apropiat se poate imbolnavi si asa mai departe. In orice situatie de acest fel vei avea nevoie de niste bani cat mai urgent posibil.
Potrivit specialistilor, fondul de urgenta ar trebui sa cuprinda banii pe care ii castigi in mod normal intr-un interval de 3 - 6 luni. Daca ai pus deja acesti bani deoparte, felicitari! Asta nu inseamna insa ca trebuie sa te opresti din economisit. Mai departe, te poti gandi la investitii si la cum sa pui banii la treaba. Sigur, exista mai multe clase de active in care poti investi. Cu cat randamentul este mai mare, cu atat si riscul pe care trebuie sa ti-l asumi este mai mare.
Paul Handro, a explicat la Stirile ProTV care sunt clasele de active pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand te decizi sa investesti. Mai intai de toate insa, trebuie sa stii ca poti investi indiferent de suma pe care o ai economisita. “Exista un mit in piata, ca trebuie sa fii bogat ca sa faci investitii, dar nu este asa. In Romania, in momentul de fata se poate investi de la 100 de lei, pe mai multe clase de active, sunt instrumente si produse si sunt oferte in piata care pot da aceste sume mici de intrare.”, spune specialistul.
Daca vrei niste randamente mai mari decat cele pe care le ofera depozitele clasice, trebuie sa iti indrepti atentia catre alte variante de investitii. Ai la dispozitie obligatiuni, actiuni, investitii alternative, Forex, criptomonede si asa mai departe. Cei mai multi investitori care nu au un apetit foarte mare de risc isi indreapta atentia insa catre obligatiuni.
“Sunt doua clase majore de obligatiuni, de stat, si aici avem cele emise de Guvern si cele emise de municipalitati, un oras poate sa emita obligatiuni, si cele corporative. Diferenta se vede si in randament, in dobanda pe care o are, practic aici cand devenim investitori in obligatiuni intram in piata creditului, in piata datoriilor. In momentul in care statul are nevoie de bani, pentru acoperirea deficitului sau refinantarea unei datorii mai vechi, apeleaza la instrumentul numit obligatiune. Se imprumuta de la populatie sau investitori institutionali. In ultima perioada a inceput din ce in ce mai mult statul sa apeleze si la investitori individuali, prin emisiunile Fidelis, Tezaur.”, spune Paul Handro.
Vrei randamente mai mari care sa iti permita sa bati inflatia? Atunci trebuie sa mergi mai departe si sa te uiti catre actiunile de pe bursa. “Sunt doua modalitati de intrare in piata. Fie prin cumpararea instrumentului individual, fie prin intermediul fondurilor de investitii. Aici vine des raspunsul din partea pontetialilor investitori “nu ma pricep”. Solutia este foarte simpla. Ca si la doctor, nu toti putem sti medicina si atunci apelam la un expert.”, mai spune specialistul financiar Paul Handro.
Citeste si: Cat de mari sunt riscurile cand investesti la bursa? Ghid pentru incepatori la Bursa de Valori Bucuresti
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si