In era digitala in care traim in ziua de astazi, retelele de socializare devin tot mai mult decat niste simple platforme care intermediaza interactiunea intre prieteni. Pentru multi, aceste retele reprezinta o oportunitate de a castiga bani prin promovare, continut creativ sau live-uri. Astfel, popularitatea unor platforme precum Facebook, Instagram, TikTok sau YouTube a deschis drumul catre un nou tip de activitate, cel de creator de continut online.
Un fenomen in ascensiune in randul castigurilor pe internet este reprezentat de live-urile de pe TikTok. Aceste sesiuni live au devenit in ultimul timp un instrument de a atrage si de a retine audienta, iar pentru unii s-au transformat chiar in principala sursa de venit. Prin intermediul donatiilor din timpul transmisiilor live, multi utilizatori reusesc sa adune sume substantiale de bani.
Totusi, cei care obtin castiguri din aceste surse trebuie sa fie constienti de faptul ca aceste venituri sunt impozabile conform legislatiei fiscale din Romania. Indiferent de suma pe care o obtin, romanii care au parte de asemenea castiguri trebuie sa declare aceste venituri pentru a putea fi impozitate corespunzator. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un set de reguli decicate celor care obtin venituri pe retelele de socializare.
Declaratia unica privind impozitul pe venit trebuie depusa pana pe 25 mai de toti romanii care au obtinut venituri din postari sau live-uri realizate pe TikTok, Instagram, Facebook sau YouTube. Declaratia privind venitul anual estimat poate fi depusa fie online prin platforma Spatiu Virtual Privat, fie la unul dintre ghiseele ANAF sau prin posta.
Cei care castiga bani din mediul online trebuie sa plateasca 10% din venitul anual estimat. Mai mult, incepand cu acest an au fost impuse mai multe praguri pentru cei care realizeaza venituri mai mari. Astfel, contributia la sanatate de 10% va fi obligatorie pentru romanii care obtin castiguri extrasalariale mai mari de sase salarii minime brute.
In plus, daca veniturile depasesc 12 salarii minime brute, contributia la pensie in valoare de 25% va fi, de asemenea, obligatorie. Mai mult, daca veniturile depasesc 24 de salarii minime brute, suma de plata catre stat se dubleaza. Salariul minim brut pe economie in anul 2023 a fost de 3.000 de lei.
Citeste si: De la bloguri la influenceri: Lumea a fost schimbata radical dupa aparitia internetului
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si