Anul 2024 a venit cu o asa numita “taxa pe lux”, vizate fiind masinile si proprietatile imobiliare scumpe. O declaratie in acest sens trebuie completata de persoanele fizice si juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate sau inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste suma de 375.000 de lei. De asemenea, o declaratie trebuie completata si de catre cei care au o cladire rezidentiala de peste 2.5 milioane de lei.
Potrivit autoritatilor, contribuabilii sunt obligati sa completeze declaratia si sa o depuna la Fisc pana la data de 30 aprilie din respectivul an fiscal, in cazul celor care detin case cu o valoare mare, respectiv pana la data de 31 decembrie a anului fiscal in cazul celor care detin masini scumpe. Taxa pe lux va fi aplicata pe o perioada de cinci ani.
Contribuabilul sau reprezentantul sau legal va completa declaratia prin intermediul programului de asistenta al Fiscului si o va transmite electronic catre organul fiscal central la care persoana fizica sau juridica este inregistrata ca platitor de impozite si taxe. Programul de asistenta va fi furnizat gratuit de catre unitatile fiscale subordonate sau va fi disponibil pentru descarcare de pe site-ul ANAF.
Daca este necesar sa se corecteze datele transmise, contribuabilii vor putea face acest lucru prin intermediul unei declaratii rectificative. In declaratia rectificativa se vor completa toate datele si informatiile prevazute in formular, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala sau anterioara.
Ai o masina cu o valoare de achizitie de peste 375.000 de lei? Pentru datele referitoare la bunul mobil, se completeaza numarul de identificare al autoturismului si valoarea sa de achizitie. In casuta corespunzatoare "plafonului neimpozabil" se inregistreaza suma de 375.000 de lei, in timp ce in casuta "baza de impozitare" se completeaza diferenta in plus fata de acesti 375.000 de lei. La sectiunea "impozitul datorat", se introduce suma rezultata prin aplicarea cotei de 0,3% asupra bazei de impozitare, obtinuta din valoarea de achizitie a masinii si cei 375.000 de lei.
Pentru cladirile rezidentiale evaluate la peste 2,5 milioane de lei, se completeaza urmatoarele informatii: adresa cladirii, numarul cadastral, valoarea impozabila a cladirii (calculata si comunicata de catre autoritatile fiscale locale prin decizie de impunere), plafonul neimpozabil (care este de 2,5 milioane de lei), baza de impozitare (reprezentand diferenta dintre valoarea impozabila si plafonul neimpozabil) si impozitul datorat (suma rezultata prin aplicarea cotei de 0,3% asupra bazei de impozitare).
Citeste si: Saraci, dar fuduli: cum isi cheltuiesc romanii banii ca sa para bogati
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si