Cati investitori mai au incredere sa-si plaseze banii in actiuni listate la BVB? Veste buna: majoritatea lor se bucura de protectia Fondului de Compensare
numar investitori bvbfond compensare investitoriinvestitii bvb
Un proverb anglo-saxon spune sa-ti pui banii acolo unde iti pui si gura. Altfel spus, daca sustii ca ai incredere in ceva aducator de bani si profituri si vorbesti despre asta, ar trebui sa si faci ceva in acest sens. In urma suisurilor (si coborasurilor) firesti de pe piata noastra de capital, numarul investitorilor in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a crescut, in 2021.
Conform Fondului de Compensare a
Investitorilor, numarul total al investitorilor raportati de participantii la Fond la sfarsitul trimestrului IV al anului 2021, era de 81,793, in crestere cu 9,88% fata de sfarsitul trimestrului anterior.
In cazul investitorilor compensabili integral, numarul acestora a inregistrat o crestere de 10,20%, in timp ce numarul investitorilor compensabili in limita plafonului acrescut cu 9,27% si numarul investitorilor necompensabili a crescut cu 5,47%.
Numarul investitorilor indreptatiti la compensare, cu portofolii mai mari decat limita de compensare a fost de 21.931, in crestere cu 9,27% fata de trimestrul anterior.
Clasificarea investitorilor este dominata de numarul investitorilor compensabili integral, care reprezinta 71,84% din numarul total raportat la 31 decembrie 2021. Dintre acestia, 84,83% apeleaza la societatile de servicii de investitii financiare.
Cei mai multi investitori sunt compensabili
Categoria investitorilor eligibili pentru compensare, cu portofolii mai mici decat plafonul de 20.000 de euro, este cea mai numeroasa categorie, inregistrand, la sfarsitul trimestrului IV din 2021, o crestere de 10,20%, la 58.763.
In acelasi timp, categoria investitorilor necompensabili are cei mai putini investitori: 1.099, in crestere cu 5,47% fata de trimestrul anterior.
Datele raportate de participantii Fondului nu iau in calcul daca un investitor apeleaza la unul sau mai multi intermediari, astfel ca numarul real de investitori poate fi mai mic.
Valoarea Portofoliului total si-a continuat trendul ascendent inceput in martie ajungand la 98.366 milioane de lei, cu 5,82% mai mare comparativ cu trimestrul anterior.
Portofoliul mediu al unui investitor compensabil integral a ajuns la 3.858 de euro dupa ce a inregistrat o scadere de 0,28%, in comparatie cu trimestrul III.
Portofoliul mediu al unui investitor compensabil in limita plafonului la sfarsitul trimestrului IV a inregistrat o crestere de 1,70%, atingand 219.449 de euro.
In acelasi timp, valoarea portofoliului mediu al unui investitor necompensabil a inregistrat o scadere de 1,28% atingand 13.503.292 de euro.
Valoarea resurselor financiare destinate compensarii investitorilor la sfarsitul lunii decembrie 2021 era de 23,31 milioane de lei.
Aceste resurse au fost plasate in proportie de 82,70% in obligatiuni de stat de tip benchmark, 16,40% in certificate de trezorerie, iar restul de 0,89% in depozite negociate la termen.
Investitia medie compensabila reprezinta raportul dintre suma investitiilor compensabile raportate de catre participantii Fondului si numarul acestora.
La sfarsitul lunii decembrie 2021, investitia compensabila totala era de 3,292 milioane de lei, iar Fondul avea 29 de participanti.
Astfel, valoarea investitiei medii compensabile (raportata la 29 participanti) este de 113,52 milioane de lei, mai mare cu 5,7% decat valoarea inregistrata in trimestrul anterior, de 107,37 milioane de lei.
Investitia compensabila a inregistrat o crestere de 9,5 % in trimestrul IV al anului 2021 comparativ cu trimestrul anterior.
Ce este Fondul de Compensare a Investitorilor
Asa cum, in sistemul bancar, functioneaza Fondul de Garantare a Depozitelor, in acelasi fel, investitorii la BVB sunt protejati de Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI).
Bineinteles, intrucat criptomonedele nereprezentand absolut nicio valoare intrinseca si fiind cvasinereglementate, cine risca sa-si puna banii in acestea nu este compensat de acest fond.
Din pacate, daca in cazul primului fond, suma maxima de compensare a pierderii depozitelor, in cazul falimentului unei banci, este de 100.000 de euro, in cel al FCI, suma este de numai 20.000 de euro.
FCI a fost infiintat in iunie 2005, avand ca scop compensarea investitorilor, in situatia incapacitatii participantilor Fondului de a returna fondurile banesti si/sau instrumentele financiare datorate sau apartinand investitorilor, care au fost detinute in numele acestora, cu ocazia prestarii de servicii de investitii financiare sau de administrare a portofoliilor individuale de investitii.