Multi dintre noi avem tendinta de a crede ca am esuat in viata, daca la 30 de ani nu am reusit sa avem casa, masina si cateva sute de mii de euro prin conturi ... stiti voi, "bani albi pentru zile negre".
Realitatea socio-economica nu permite prea multora dintre noi sa ajungem la acest nivel. In fapt, ce se intampla in realitate e fix invers in cele mai multe dintre cazuri si ghiciti ce? E FIRESC!
La 30 de ani, spun expertii, ar trebui sa ai deoparte, in cont, salariul anual neatins. De la 50 se complica putin lucrurile, dar va lasam mai jos schema completa:
-
La 30 de ani ar trebui sa ai cel putin salariul anual economisit.
-
Pana sa implinesti 40 de ani, ar fi trebuit sa economisesti de trei ori salariul.
-
La 50 de ani, ar trebui sa ai de sase ori mai mult decat castigi anual, economisit pentru pensionare.
-
Pana la varsta de 60 de ani, obiectivul este sa ai de opt ori salariul economisit - si ar trebui sa ajunga de 10 ori salariul pana la varsta de 67 de ani.
Ideea principala pe care se bazeaza aceasta schema este, pe de-o parte, de a ne oferi un punct de reper in obiectivele noastre privind economisirea si de a ne pregati pentru o pensionare confortabila financiar. Ceea ce inseamna "confortabil" pentru fiecare dintre noi este intr-adevar discutabil, iar sumele de mai sus pot parea uriase si "nejustificat de mari". Cu toate acestea, scapam din vedere faptul ca, la varste inaintate, cheltuielile cresc, iar veniturile pe care ne bazam astazi s-ar putea sa ne dezamageasca.
Iesirea din campul muncii poate insemna, pentru multi romani, intrarea in saracie, in perioada de neajunsuri. Pensiile publice, oferite de stat pe baza contributivitatii, stim cu totii ca nu prea ajung pentru un trai decent.
Mai mult, pentru cei care urmeaza sa iasa la pensie peste zeci de ani, lucrurile s-ar putea complica si mai mult, pe masura ce sistemul public de pensii se afla sub o presiune din ce in ce mai mare, nefiind pregatit printre altele nici pentru numarul tot mai mare de pensionari, nici pentru cresterea sperantei de viata.
Prin urmare, pentru a-ti asigura traiul la momentul pensionarii, n-ar strica sa ai niste bani frumosi economisiti, care sa te ajute sa faci fata cheltuielilor de zi cu zi si mai ales care sa-ti ofere confortul psihologic ca, in caz de nevoie, ai un fond de urgenta!
Foto: pixabay