Cati bani trebuie sa ai mereu in casa, in caz de catastrofa sau situatie de criza
educatie financiaraeconomisirebani deoparte
Viata tuturor este caracterizata de imprevizibilitate, intr-o doza mai mica sau mai mare, in functie de numerosi factori variabili. Cert este ca nu exista certitudini, iar lipsa de predictibilitate se poate uneori materializa in evenimente nefericite, carora trebuie sa le facem fata.
Pentru a fi pregatiti, trebuie sa incepem prin a fi precauti si a pune raul inainte. Putem face acest lucru asigurandu-ne ca avem o anumit suma de bani economisita, care sa ne ajute sa depasim cele mai probabile evenimente nefericite cu care ne-am putea confrunta de-a lungul vietii.
De exemplu, e recomandabil sa fii pregatit sa ramai fara job, mai ales in actuala situatie economica, cu o criza a costului vietii in derulare, cu multa presiune acumulata pe umerii firmelor si cu posibilitatea ca acestea din urma sa apeleze la concedieri, pentru a face fata provocarilor actuale.
In aceste conditii, ce faci? Daca in acest moment supravietuiesti de la o luna la alta, lichidand pana si ultimul banut din salariu, cum te vei descurca, daca peste noapte, ramai fara servici?
Desigur, poti sa te bazezi pe criza fortei de munca si sa pariezi ca imediat vei fi angajat, dar nu ai nicio garantie in acest sens si pot trece luni la rand pana sa te vezi din nou in fata unui contract de munca, cu pixul in mana.
Prin urmare, e indicat sa ai deoparte niste bani. Consultantii financiari recomanda sa ai depozitate macar sase salarii, astfel incat sase luni de zile sa iti permiti sa traiesti, sa-ti acoperi cheltuielile fara sa ai niciun fel de problema. E o perioada rezonabila de timp in care sunt sanse foarte mari sa gasesti solutii pentru a avea din nou un venit stabil si a te repune pe picioare.
Prin urmare, daca ai un venit net de 3.000 de lei, e recomandabil sa ai economisit 18.000 de lei, bani de care sa nu te atingi decat in situatii de maxima necesitate.