Cate bancnote euro false circula in Europa?
Anul trecut au fost identificate si retrase din circulatie 376.000 de bancnote euro false. Cantitatea pare mare, dar, raportata la numarul total de bancnote euro aflate pe piata, ea nu constituie un motiv de ingrijorare. Practic 13 bancnote dintr-un milion au fost false, o proportie care se cam pastreaza in ultimii ani.
Sunt aproape 30 de miliarde de bancnote euro in circulatie. Cele mai numeroase sunt cele de 50 de euro (14,4 miliarde de bucati, aproape jumatate din numarul total), pe locurile urmatoare vin bancnotele de:
20 de euro – 4,8 miliarde bucati
100 de euro – 3,9 miliarde
10 euro – 3 miliarde
5 euro – 2,1 miliarde
200 de euro – 0,8 miliarde
500 de euro – 0,3 miliarde
Valoarea insumata a tuturor acestor bancnote este de 1,57 trilioane de euro, de peste 7 ori PIB-ul Romaniei, si, daca ar fi puse toate la un loc, in teancuri organizate, ar umple 12 bazine olimpice.
Revenind, din cele 30 de miliarde de bancnote euro existente pe piata, 376.000 au fost identificate anul trecut ca fiind contrafacute, ceea ce inseamna 0,0012%. E un procent nesemnificativ, favorizat de faptul ca bancnotele euro sunt greu de falsificat, gratie celor 3 elemente de siguranta a caror lipsa poate fi observata foarte usor de catre oricine:
1. Consistenta specifica a hartiei folosite (se simte imediat la pipait)
2. Holograma care apare cand bancnota este privita in lumina
3. Irizatiile prezente pe cifrele care arata valoarea bancnotei, vizibile cand aceasta este inclinata
Trebuie sa fiti in special atenti la bancnotele de 20 si de 50 de euro, pentru ca acestea sunt cele mai falsificate. Dar, asa cum spuneam mai sus, nu sunt motive reale de ingrijorare. In cei 21 de ani de la lansarea euro, la 1 ianuarie 2002, contrafacerile n-au creat cine stie ce probleme, numarul maxim de falsuri fiind inregistrat in 2009: 64 la 1 milion de bancnote.
In prezent, euro este moneda unica a 346,6 de milioane de europeni din cele 20 tari care constituie zona euro (Belgia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franta, Italia, Cipru, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Letonia, Lituania, Finlanda si Croatia).
Alte 6 tari membre UE asteapta sa indeplineasca toate criteriile pentru a adopta euro (Romania, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Polonia, Suedia), in timp ce al 27-lea membru, Danemarca, a incheiat un acord care ii permite sa isi pastreze moneda nationala (coroana daneza).
Sursa foto: www.pixabay.com