Achizitionarea unei masini poate reprezenta o decizie semnificativa din punct de vedere financiar si, in mod esential, poate fi considerata o investitie, mai ales atunci cand luam in calcul impactul acesteia asupra venitului personal. Totusi, nu putem sa nu ne intrebam cat de rentabila este aceasta investitie si cum poate afecta bugetul personal al unei persoane.
Pentru a evalua rentabilitatea investitiei intr-o masina, primul pas este sa analizam venitul personal al individului sau al gospodariei. O regula de baza sugereaza ca costul total al unei masini nu ar trebui sa depaseasca 15-20% din venitul anual net. Aceasta include nu doar pretul de achizitie, ci si costurile asociate, precum asigurarea, taxele, mentenanta si combustibilul.
Este important sa se tina cont de alti factori, precum economiile personale, ratele de dobanda la imprumuturi si eventualele costuri neasteptate care pot aparea pe parcursul utilizarii masinii. In general, o investitie este considerata rentabila atunci cand beneficiile aduse de aceasta depasesc costurile pe termen lung.
Concret vorbind, luam in calcul un venit lunar de 1.000 de euro. Gandindu-ne la o durata de exploatare de cinci ani a autovehiculului, ar fi recomandat ca pretul acestuia sa nu fie mai mare de 6.000 de euro. Potrivit unei analize PiataAuto.md, daca venitul gospodariei este de 1.500 de euro, atunci acea familie isi poate indrepta atentia catre o masina care sa coste 9.000 de euro. Pentru o masina de 18.000 de euro, persoana sau familia in cauza ar trebui sa aiba un venit lunar de aproximativ 3.000 de euro.
Rentabilitatea investitiei intr-o masina nu se rezuma doar la aspectul financiar. Aceasta poate include si eficienta in ceea ce priveste necesitatile individuale ale utilizatorului. Daca o masina poate satisface cerintele legate de naveta zilnica, transportul familial sau alte scopuri, aceasta aduce beneficii sub forma comoditatii si eficientei.
De asemenea, este important sa evaluam durata de viata estimata a masinii si deprecierea acesteia. O masina care isi mentine valoarea in timp poate fi considerata mai rentabila, intrucat ofera posibilitatea de revanzare la un pret mai bun. Totusi, este bine cunoscut faptul ca o masina isi pierde o buna parte din valoare imediat cum a iesit pe portile fabricii.
Citeste si: Cel mai mic consum de benzina la o masina de serie, conform Guinness World Records
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Declaratia Unica 2025. Calcule CAS si CASS pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente
Venituri PASIVE 2025. Ce sunt ETF-urile si cum functioneaza?
Cumpara-ti apartamentul cu mii de euro mai ieftin! Luna in care piata imobiliara ingheata
Partenerii nostri
Care sunt plafoanele pentru platile in numerar in anul 2025? Specialistii explica
Angajarea persoanelor cu dizabilitati - demersuri necesare, in 2025
Neplata drepturilor salariale. Rolul si limitele competentei Inspectiei Muncii
Expert contabil cu microintreprindere: Ce trebuie sa stiti despre veniturile cumulate?
Ordinul de compensare: CE reprezinta si CUM se sting datoriilor intre doua societati
Suspendarea activitatii la ONRC: Atentie la obligatia transmiterii fisierului SAF-T!
Te-ar putea interesa si