Bursa, pe intelesul tuturor: ce sa faci atunci cand scade

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bursa, pe intelesul tuturor: ce sa faci atunci cand scade
Bursa, pe intelesul tuturor: ce sa faci atunci cand scade
de Vlad Strunescu la 03 Mar. 2022
Urmareste-ne pe Google News
tranzactii lipsasfaturi bursahedgingproduse derivate bursa

Din noianul de sfaturi si catalogari originale ale produselor financiare, era imposibil ca Warren Buffett sa nu aiba un fel aparte de a privi produsele financiare derivate. Din ce deriva un astfel de produs? Dintr-un asa-numit activ suport. Nu este acel activ, ci ceva in legatura cu el. Nu detii acel activ, ci faci un fel de pariu pe el si, ca in cazul oricarui pariu, poti castiga si poti pierde. In schimb, detinand un activ, de exemplu, o actiune, este mult mai probabil ca, pe termen lung, sa ai de castigat din detinerea lui, inclusiv din dividende.


Tocmai aceasta diferenta dintre un activ si derivate/derivative ale acestuia l-au determinat pe Buffett sa le considere pe cele din urma echivalentul financiar al unor arme de distrugere in masa.

Citeste si: Ce ar trebui sa stii INAINTE de a investi bani la BURSA, ca sa-ti cresti sansele de CASTIG

 
In urma cu multi ani, vanzarea si cumpararea de actiuni presupunea negocierea fizica (in cel mai propriu sens, inclusiv cu impingeri si imbranceli) intr-un ring bursier intre brokerii (intermediarii) care vindeau in numele cuiva si cei care cumparau, insa computerele si mai ales internetul au adus schimbari radicale.
 
Casele de brokeraj au platformele lor de tranzactionare on-line, pe care oricine are bani si este dispus sa-i riste le poate accesa. 
 
Din pacate, pentru ca urmaresc castiguri facile si rapide, multi investitori pot pierde la fel de repede pe cat erau de lacomi sa castige.
 
Inainte de a apuca pe calea tranzactiilor la bursa, este musai sa te familiarizezi cu alfabetul bursier, sa te informezi din surse sigure si sa stii cum sa te protejezi in momente de volatilitate ridicata, iar pentru asta, e bine sa stii cum sa folosesti mecanismele de short selling si hedging.
 

Cum sa faci tranzactii cu ceva ce nu ai

Aproape toata lumea crede ca poate castiga bani vanzand activele detinute, cand pretul acestora il depaseste - mai mult sau mai putin - pe cel la care le-au cumparat. Chestie plictisitoare, nu? Pentru a invinge plictiseala, au fost inventate pariurile pe cresterea sau pe scaderea pretului unei valute sau actiuni.
 
Poate cel mai faimos caz este cel al lui George Soros care, dupa ce a mizat masiv pe deprecierea lirei sterline, a castigat un miliard de dolari, intr-o singura zi. Si asta, in anii 1990, cand miliardul reprezenta mult mai mult decat acum, cand Rezerva Federala a SUA a tiparit dolari cu nemiluita.
 
Intrucat pietele financiae fluctueaza, mai putin sau mai mult, cum a fost la inceputul pandemiei si cum este acum, sub imperiul razboiului din Ucraina, preturile activelor pot creste puternic intr-o zi, tendinta urmata de o scadere la fel de puternica, dar investitorii au posibilitatea sa activeze fie o pozitie long (de cumparare), fie una short (de vanzare in lipsa), avand de castigat si cand preturile cresc, si cand scad.
 
Daca un investitor considera ca pretul unui instrument financiar va scadea (asa cum a anticipat perfect, dar, atentie (!!!) in baza uriasei sale experiente si capacitati de analiza, George Soros), acesta ar putea activa o pozitie short, adica sa vanda in lipsa instrumentul respectiv, urmand sa-l rascumpere la un pret mai bun. Daca pretul instrumentului scade (conform planului initial), tranzactia va fi astfel profitabila.
 
Ingineria, schepsisul este tocmai ca un investitor nu trebuie sa detina un activ pentru a face o vanzare in lipsa, de unde si cel din urma termen: lipsa. Asadar, exista posibilitatea de a vinde ceva chiar daca nu detii activul respectiv, deschizand o pozitie short. Asta inseamna tranzactionarea in lipsa si se poate realiza cu ajutorul unor instrumente numite CFD.
 
Contractul pentru diferenta (CFD) este un instrument financiar care are aceasta caracteristica. Cand cumperi un CFD avand ca activ suport actiunile emise de o companie, nu detii instrumentul de baza (actiunea), ci doar tranzactionezi pretul acestuia, mizand pe  cresterea cotatiei, deci faci un pariu pe aceasta crestere.
 

Exista bucurie si cand pietele scad

Tranzactionarea contra tendintei unei piete presupune nu doar abilitati innascute, ci si recurgerea la experienta profesionistilor din domeniu. Spre exemplu, XTB opereaza una dintre cele mai importante platforme de tranzactionare din lume.
 
In cazul unor scenarii negative precum pandemii, cutremure, razboiaie, este o arta sa stii sa beneficiezi de scaderea valorii actiunilor, marfurilor, indicilor sau criptomonedelor. 
 
Datorita posibilitatii de a beneficia de scaderea preturilor (prin intermediul mecanismului de short-selling specific CFD-urilor), traderul poate specula impotriva investitorilor clasici care se bazeaza pe cresteri de pret. 
 
Mai mult, investitorul isi poate asigura (proteja, hedgiui) in portofoliul detinut, cand presupune ca poate avea loc o ajustare a cotatiilor, aplicand o strategie de „hedging”, de exemplu inghetarea temporara a rezultatului tranzactiei prin deschiderea unor pozitii de vanzare si cumparare simultan de aceleasi dimensiuni, pana trece perioada de fluctuatii nedorite.
 
Astfel, exista o multime de posibilitati, de la speculatiile clasice cu privire la scaderea pretului pana la abordarea unei strategii de hedging, adica asigurarea, acoperirea pozitiei din piata.
 
Atentie, doar instrumentele financiare derivate permit operatiuni de Short Selling. Daca vrei sa beneficiezi de astfel de mecanisme de protectie, este bine sa alegi un broker care ofera atat instrumente cu detinere, cat si instrumente derivate. Colaborarea cu un broker de piete de capital care permite realizarea unui bun management al riscului poate face diferenta dintre succes si esec in investitii.
 

Cu ce sa mananca... hedgingul?

In limba engleza, hedge inseamna, la baza si in cel mai propriu sens, gard viu. Are cumva legatura cu faptul ca, initial, termenul a fost legat de tranzactiile dintre producatorii de anumite recolte si cumparatorii acestora. 
 
Un producator de grau, de exemplu, isi poate vinde recolta chiar inainte de a fi pus semintele in pamant (!). Cum? Foarte simplu: gasind pe cineva, in cazul de fata, un trader de cereale, dispus sa o cumpere in acest stadiu. 
 
Ce au de castigat vanzatorul si cumparatorul in baza tranzactiei? Stabilesc, agreeaza, se inteleg, convin asupra unui pret viitor, de unde si numele acestor contracte, adica future(s). Strict pentru facilitarea intelegerii mecanismului, sa zicem ca pretul stabilit astfel este de 1 leu pe tona.

Citeste si: Martisor de la Ministerul Finantelor: titluri de stat TEZAUR cu dobanzi de 5,4%
 
Indiferent de pretul spot (adica pe loc) care va fi in momentul efectuarii tranzactiilor cu o recolta fizica, cu graul din silozuri, nu cu cel care nici nu era plantat, agricultorul va incasa pretul stabilit inainte de obtinerea recoltei. Daca pretul spot este sub 1 leu, deci mai mic decat cel convenit cand graul nici nu daduse firul, atunci este avantajat vanzatorul (omul care a plantat graul), iar, daca pretul spot este peste 1 leu, cumparatorul se poate felicita pentru ca a cumparat un grau mai ieftin decat cel stabilit de piata spot. 
 
Dar, indiferent de cine castiga (fara referire la speculatori) si vanzatorul, si cumparatorul s-au protejat (hedge-uit) impotriva foarte posibilelor fluctuatii de pret de pe piata spot.
 
Ulterior, hedginul a fost extins la alte marfuri si la piata de capital, dar cu tot felul de derivate. Astfel, nu mai este nevoie sa produci si sa detii graul...
 
Presupunand ca ai actiuni al caror pret este in scadere si vrei sa te protejezi pana trece trendul descendent, poti apela la mecanismul de Short Selling si poti vinde in lipsa, prin intermediul unui CFD o cantitate egala cu cea detinuta. 
 
Astfel, ajungi sa detii simultan atat o pozitie de cumparare, cat si una de vanzare pentru aceeasi actiune. Indiferent in ce directie se va misca pretul, cat timp pierzi pe o pozitie, castigi pe cealalta si invers. 
 
Astfel, fluctuatiile pietei nu mai afecteaza rezultatul portofoliului pe perioada in care cele doua pozitii opuse sunt deschise simultan. 
 
Pentru inceput, mai ales daca nu ai mai facut niciodata short selling, poti testa, fara sa-ti risti banii, un cont demo. Managementul riscului se implementeaza cu ajutorul unui portofoliu suficient de variat incat sa permita realizarea facila de operatiuni de short selling, hedging si diversificarea corespunzatoare in functie de conditiile din piata si nevoile tale.
 
Un alt avantaj al CFD-urilor il reprezinta numarul instrumentelor suport. Spre exemplu, XTB ofera peste 1.900 de CFD-uri cu activ suport pe actiuni si peste 30 de CFD-uri cu activ suport pe indici bursieri. O astfel de varietate le permite investitorilor sa realizeze operatiuni de hedging nu doar in cazul investitiilor in actiuni, ci si in cazul unor portofolii mai complexe.
 

Ce sunt ETF-urile si tranzactiile cu efect de levier

Efectul de levier este un alt aspect important al CFD-urilor. Acesta iti permite sa deschizi o tranzactie implicand doar un procent din capitalul necesar in mod normal, nu intreaga suma. Daca deschizi o tranzactie de 300 de lei cu levier 1:10 (10%), nu va trebui sa blochezi in tranzactie toti cei 300 de lei, ci doar 30 de lei. 
 
Dar, atentie! Atat castigurile, cat si pierderile vor fi calculate ca pentru o tranzactie de 300 de lei, deci de 10 ori mai mari. Cu ajutorul efectului de levier, capitalul angrenat in deschiderea si mentinerea unei tranzactii de hedging este mai redus. Asadar, CFD-urile pot reprezenta o categorie de instrumente utila pentru a reduce riscul intr-o situatie de piata incerta.
 
ETF (exchange-traded fund) este o alta solutie pentru un short selling de succes. Un ETF este unul dintre cele mai inovatoare instrumente. El urmareste un indice, o marfa sau un cos de alte active (de exemplu un cos de actiuni din sectorul biotehnologiei). 
 
Un ETF este mult mai eficient din punct de vedere al costurilor fata de cumpararea unui portofoliu de actiuni, iar utilizarea levierului si costurile sale de finantare mici fac din acesta un instrument foarte util: acopera toate sectoarele majore ale economiei, inclusiv sectorul financiar, energetic, telecomunicatiile, biotehnologia, metalele pretioase si multe altele.
 
Exista active care, prin ele insele, sunt sinonime cu volatilitatea. Probabil cel mai important argument pro, si paradoxal si contra, investitiilor in criptomonede este volatilitatea. O volatilitate zilnica de 1% inseamna foarte mult pentru instrumentele financiare traditionale, dar, de regula, foarte rar, volatilitatea Bitcoin este sub 3%
 
Pentru a veni in sprijinul protectiei investitorilor in criptomonede CFD, platforma XTB are integrate instrumente de administrare a riscului, precum ordine de tip SL (stop loss) si TP (take profit).
 
Asa cum ii spune numele Stop loss (oprire a pierderii) este un ordin folosit de limitare pierderilor. In cazul unui ordin SL, cand pretul atinge nivelul de depreciere sub care un investitor nu este dispus sa mai mearga, automat, se executa ordinul de vanzare, chiar daca investitorul nu este conectat la platforma de tranzactionare.
 
In cazul ordinului take profit (marcheaza profit), investitorul a stabilit un plafon si un pret la care este multumit sa vanda fara sa astepte cresteri mai mari. La fel ca in cazul SL, ordinul se executa automat, dar marcheaza profit, in loc de pierdere.
 
Alegerea platformei de tranzactionare este foarte importanta pentru siguranta tranzactiilor. XTB, casa de brokeraj listata pe Bursa de la Varsovia, este inscrisa in registrele celor mai importante autoritati de supraveghere din lume, inclusiv ASF, FCA si KNF.
 
Atentie! Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. 
 
XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. 
 
Informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 73% dintre conturile investitorilor de retail pierd bani cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Trebuie sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.

Citeste si: Supraveghetorul pietei de capital din Romania atrage atentia asupra investitiilor pe burse si pe piata Forex

Foto: pexels.com
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ghidul angajatorului. Avansul din salariu nu este reglementat nicaieri in lege
Companii

Ghidul angajatorului. Avansul din salariu nu este reglementat nicaieri in lege

today27 Ian. 2025
Sfaturi pentru cresterea eficientei: este important sa te odihnesti suficient
Life Style

Sfaturi pentru cresterea eficientei: este important sa te odihnesti suficient

today27 Ian. 2025
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere

today27 Ian. 2025
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
Companii

Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!

today27 Ian. 2025
Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025
Financiar-Bancar

Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025

today27 Ian. 2025
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Financiar-Bancar

5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025

today27 Ian. 2025
Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?
Economie

Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?

today24 Ian. 2025
Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate
Economie

Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate

today24 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Banii tai - sectiune de educatie...

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere

today27 Ian. 2025
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
Companii

Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!

today27 Ian. 2025
Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025
Financiar-Bancar

Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025

today27 Ian. 2025
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Financiar-Bancar

5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025

today27 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x