In incercarea de a combate evaziunea fiscala, Agentia Nationala de Administrare Fiscala este tot mai decisa sa puna bete in roate celor care nu isi declara veniturile. Incepand de la jumatatea acestui an, romanii trebuie sa stie despre o schimbare majora ce va avea impact asupra persoanelor fizice. Mai exact, ANAF va aplica o cota de impozitare de 70% pentru veniturile nedeclarate.
Aceasta modificare va fi aplicata fara a lua in considerare momentul in care sunt obtinute veniturile sau incepe controlul asupra persoanelor respective. Astfel, in loc sa se concentreze pe momentul in care sunt generate veniturile sau inceputul investigatiei fiscale, noua politica se va axa pe momentul in care este emisa decizia de impunere.
„Potrivit Legii 296/2023, cei care nu isi declara corect veniturile risca, pe langa cota ridicata de impozitare, dobanzi si penalitati de nedeclarare de 0,02%, respectiv 0,08% pe zi de intarziere. Acestea vor fi calculate pana la data platii debitelor principale, dar valoarea penalitatilor de nedeclarare se poate reduce cu 75% in cazul platii sau compensarii debitelor pana la termenul lor de plata sau in cazul finalizarii cu succes a unei esalonari la plata”, au declarat pe acest subiect Alex Slujitoru, Partener Reff & Asociatii Deloitte Legal, si Catalin Barbu, Manager, Impozitarea Veniturilor, Deloitte Romania.
Important de remarcat, noile prevederi sunt aplicate “deciziilor de impunere emise de organele fiscale incepand cu aceeasi data”. Practic, chiar daca o persoana este supusa unui control ANAF inainte sau dupa 1 iulie 2024, cota de impozitare de 70% va fi aplicata deciziei de impunere. In aceste conditii, de suferit ar putea avea si contribuabilii asupra carora s-a initiat un control fiscal inainte de data de 1 iulie, dar carora li se va emite decizia de impunere dupa aceasta data.
In aceste conditii, reprezentantii Deloitte Romania trag un semnal de alarma si ii avertizeaza pe romani asupa acestor lucruri. Se recomanda contribuabililor persoane fizice din Romania sa fie la curent cu noile modificari fiscale si sa colaboreze cu autoritatile fiscale pentru a evita sanctiunile posibile. Desi ajustarile pot parea bruste, respectarea normelor fiscale se dovedeste a fi extrem de importanta pentru stabilitatea sistemului financiar al tarii.
Citeste si: Cum sa folosesti responsabil un card de credit: ghid cu sfaturi utile
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si