Inspectorii ANAF si-au indreptat atentia din ce in ce mai mult catre persoanele fizice, anul 2023 aducand o crestere semnificativa a numarului de controale. Noul an se anunta insa si mai intens din acest punct de vedere, noi norme intrand in vigoare.
Potrivit unei analize Deloitte, in primele noua luni ale anului trecut a fost inregistrata o crestere de peste 80% a controalelor la persoanele fizice in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2022. Mai mult, au fost acordate 127 de decizii de impunere cu o valoare totala de peste 53 de milioane de lei.
“Controalele derulate de autoritatile fiscale la persoane fizice au luat amploare in ultimii cinci ani, pe fondul diversificarii surselor de venit ale acestora si al constatarii unor situatii in care veniturile astfel obtinute au fost incomplet declarate. Evolutia acestor controale este clar evidentiata de datele cuprinse in rapoartele ANAF”, se arata in analiza realizata de Deloitte.
“Daca pe intreg anul 2022 au fost finalizate 284 de actiuni de control la persoane fizice, in urma carora au fost emise 141 de decizii de impunere, cu o valoare totala de 47,6 milioane de lei, in 2023 se constata o crestere semnificativa a verificarilor pentru aceasta categorie de contribuabili. Doar in primele trei trimestre ale anului trecut, ANAF a finalizat 512 actiuni de control (reprezentand o crestere de peste 80% fata de tot anul 2022), soldate cu 127 de decizii de impunere, cu o valoare totala de 53,5 milioane de lei”, transmit consultantii Deloitte Romania, Raluca Bontas si Alex Slujitoru.
Tinand cont de noile reglementari adoptate in 2023, cel mai probabil, numarul controalelor indreptate catre persoanele fizice vor fi mult mai mari incepand din acest an. Potrivit specialistilor, este de asteptat ca sumele cuprinse in deciziile de impunere sa creasca semnificativ incepand din 2024.
“Cu alte cuvinte, controalele desfasurate asupra persoanelor fizice ar trebui sa aduca de cel putin patru ori mai multi bani la bugetul de stat in perioada urmatoare, prin simpla majorare a cotei de impunere, fara a lua in considerare dobanzile si penalitatile aferente. In aceste conditii, persoanele fizice vizate de controale ANAF trebuie sa se informeze de cand se aplica impozitarea cu 70% a veniturilor din surse neidentificate, care este baza de impunere si ce probleme poate sa genereze, cum trebuie sa abordeze sau sa se pregateasca pentru o astfel de verificare si care sunt potentialele remedii”, se arata in materialul intocmit de specialistii din cadrul Deloitte Romania.
Citeste si: De ce NU e bine sa fii bugetar: cele mai mari dezavantaje ale muncii la stat
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si