5 modalitati prin care se irosesc banii romanilor, lunar: par pierderi mici, dar dupa ce tragi linie te ingrozesti
educatie financiaraeconomisire
Pe fondul scumpirilor galopante din ultimele luni, tot mai multi romani incep sa-si alcatuiasca liste cu privire la produsele si serviciile la care ar putea renunta, pentru a face economie, astfel incat banii sa le ajunga de la o luna la alta, cel putin. In ajutorul lor venim si noi cu urmatoarele sugestii de "gauri negre" pentru bugetele celor mai multe dintre familiile de la noi din tara:
1. Comisioanele bancare
Te-ai interesat vreodata care e comisionul de administrare a contului sau cardului tau bancar? Cat platesti cand retragi bani cash de la ATM sau cand transferi sume de bani altcuiva? Ai face bine sa contactezi banca ta partenera si sa consulti aceste costuri, deoarece, in cazul in care ai o activitate cat de cat intensa cu banii tai si faci diferite operatiuni, la final de luna s-ar putea sa pierzi sume frumoase, poate chiar cateva sute de lei.
2. Dobanzile cardurilor de credit
Romanii sunt mari consumatori. Ne place sa cumparam bunuri si servicii pe care, din pacate, in mod real nu ni le-am permite. Pe de alta parte, nu avem nici rabdare sa economisim, asa ca apelam la cardurile de credit. Si in acest caz, e bine sa stii din timp care sunt conditiile de rambursare a banilor si care sunt dobanzile care ti se percep, deoarece in unele cazuri acestea nu constituie deloc o afacere avantajoasa pentru tine.
3. Garantiile extinse
Multi dintre noi, atunci cand cumparam diverse dispozitive, cum ar fi telefoane mobile, laptopuri sau televizoare, platim acea "garantie extinsa", care ne asigura o perioada mai indelungata in care costurile reparatiilor sunt acoperite, in anumite conditii. Desigur ca o astfel de cheltuiala te poate scuti de una mai mare, insa la fel de adevarat este ca foarte putini dintre noi ajungem sa apelam la serviciile pentru care platim, unii chiar niciodata. Prin urmare, daca esti o persoana grijulie cu bunurile tale persoanale si stii ca le patrezi si folosesti asa "cum scrie la carte", iti poti asuma neplata unei astfel de garantii extinse, deoarece un eventual viciu al producatorului ar trebui sa iasa la iveala inca din primele luni de folosire cand, in mod normal, esti acoperit de asigurarea de baza.
4. Risipa alimentara
Cati dintre noi nu arunca, saptamanal, cantitati importante de alimente la gunoi? Statisticile arata ca in UE sunt generate anual 88 de milioane de tone de deseuri alimentare. Sau 173 de kilograme pe cap de locuitor. Practic, aceste alimente au fost cumparate pentru a fi aruncate. E ca si cum ai arunca banii pe fereastra.
Poti evita risipa alimentara cumparand responsabil, in cantitati mai mici. E foarte important, pentru a reusi acest lucru, sa nu mergi la cumparaturi infometat, deoarece tinzi sa cumperi mai mult decat ai nevoie, de fapt.
5. Abonamente inutile
Reanalizeaza-ti toate abonamentele lunare. Unele dintre ele e posibil sa fie foarte putin folosite sau chiar deloc, iar plata lor lunara sa nu se justifice. Intr-un an de zile, un banal abonament de 20 de lei pe luna inseamna cateva sute de lei ce pot fi economiste foarte usor, fara alte sacrificii.