3 lucruri pe care le poti face pentru o gestionare mai buna a finantelor personale
banii taicont de economiigestionarea finantelor
Orice adult responsabil este preocupat de o administrare eficienta a finantelor personale, in special atunci cand unul dintre obiectivele sale este de a economisi bani. Descopera in cele ce urmeaza 3 lucruri pe care le poti face si tu pentru a-ti gestiona resursele intr-un mod inteligent.
1. Deschide-ti un cont de economii
In loc sa iti depozitezi toti banii stransi intr-un cont curent, o solutie mai eficienta ar putea fi depunerea acestora intr-un cont de economii. In acest mod, in functie de suma de bani depusa, poti obtine o dobanda avantajoasa care se adauga la valoarea initiala. Unul dintre cele mai mari beneficii ale unui cont de economii este faptul ca iti ofera posibilitatea sa depui si sa retragi bani oricand, fara sa pierzi dobanda acumulata.
Pentru a te folosi de potentialul maxim al unui
cont de economii, poti sa aplici regula 50/30/20 - o metoda financiara care te ajuta sa economisesti inteligent. Conform acestei reguli, poti sa folosesti 50% din veniturile lunare pentru cheltuieli uzuale, 30% pentru a-ti satisface dorintele, iar 20% pentru economii. Astfel, daca luna de luna depui 20% din veniturile tale in contul de economii, te poti bucura de un profit si mai mare, pe masura ce banii se acumuleaza in cont.
2. Adopta obiceiuri inteligente de consum
Adoptarea unor obiceiuri inteligente de consum poate contribui la imbunatatirea situatiei tale financiare si la stilul de viata pe care il ai. Acest proces presupune sa faci mici schimbari eficiente in ceea ce priveste desfasurarea unor activitati de rutina. Iata cateva exemple concrete:
- Creeaza o lista de cumparaturi inainte sa mergi la supermarket. In acest mod, iti va fi mult mai usor sa cumperi doar ceea ce ai nevoie, fara sa te abati de la planul initial si sa cheltuiesti bani pe produse de care nu ai nevoie;
- Scoate din priza aparatele electronice si electrocasnice care permit acest lucru, atunci cand nu le folosesti sau cand esti plecat de acasa pentru mai multe zile. Acest obicei poate contribui la eficientizarea consumului de energie electrica si, prin urmare, la costuri mai mici cu utilitatile;
- Fa-ti un obicei din a gati acasa. Pe langa faptul ca acest lucru iti permite sa faci alegeri mai sanatoase, economisesti si bani pe care in mod normal i-ai cheltui pe mancarea de la restaurant.
3. Analizeaza cheltuielile lunare si vezi ce ajustari poti face
Uneori, se poate intampla ca lunar sa efectuezi niste plati de care nici nu ai neaparata nevoie. De aceea, daca iti doresti sa iti gestionezi mai bine banii, este bine sa verifici din cand in cand ce cheltuieli faci, pentru a vedea la care dintre ele poti sa renunti.
De exemplu, daca adopti obiceiul de a gati acasa, poate reusesti sa renunti la abonamentul pe care il platesti firmelor care ofera servicii de livrare a mancarii. Totodata, se poate intampla sa platesti abonamente pentru unele aplicatii pe care le ai instalate de multa vreme in telefon, dar pe care nu le-ai mai folosit de ceva timp.
O astfel de verificare iti va da posibilitatea sa renunti la lucrurile care nu iti aduc niciun beneficiu real. Pentru a parcurge acest proces fara sa consumi prea mult timp, poti sa generezi un extras de cont automat din aplicatia bancii a carui client esti si poti sa aloci cateva minute verificarii extrasului respectiv.
Deschiderea unui cont de economii, adoptarea unor obiceiuri inteligente de consum, dar si o scurta analiza a cheltuielilor lunare sunt cateva dintre cele mai eficiente lucruri pe care le poti face pentru a-ti gestiona eficient finantele personale. Aplica metodele care consideri ca ti se potrivesc si cheltuieste inteligent!
sursa foto: shutterstock.com