Masinile electrice sunt din ce in ce mai cautate in ultimii ani, cifrele de vanzari inregistrate in ultima perioada dovedind fara doar si poate ca acestea vor face parte din viitorul lumii auto. Potrivit unui studiu realizat recent de Deloitte, vanzarile de masini electrice vor creste anual cu aproape 30% in urmatorul deceniu. In aceste conditii, in anul 2030 s-ar ajunge la situatia in care o treime dintre masinile vandute pe piata auto ar fi echipate cu o motorizare electrica. Astfel, daca in acest an vorbim despre 2.5 milioane de masini electrice aflate in circulatie, peste numai zece ani vom avea un numar de peste 31 de milioane de masini electrice.
Ultimii ani au adus cu sine investitii serioase in aceasta directie, aproape toate numele mari de constructori de pe scena auto internationala indreptandu-si atentia catre producerea masinilor electrice. Oferta de masini cu motorizari electrice devine astfel din ce in ce mai bogata de la an la an, clientii avand de unde sa aleaga. In plus, odata cu trecerea anilor, masinile electrice vor ajunge sa fie mai accesibile si din punct de vedere financiar. De asemenea, infrastructura necesara masinilor electrice va fi pusa la punct mult mai bine.
Potrivit studiului realizat de cei de la Deloitte, vanzarile de masini echipate cu unitati de motorizare pe combustie interna isi vor reveni dupa ce criza actuala va lua sfarsit. In aceste conditii, compania de consultanta estimeaza ca vanzarile de masini cu motorizari clasice isi vor relua cresterea si vor ajunge la 81.7 milioane de unitati in 2025 la nivel global. Cel mai probabil insa, incepand cu anul 2025 vom vorbi despre un declin al acestor motorizari, care odata cu trecerea anilor vor deveni din ce in ce mai nepopulare.
Odata cu declinul masinilor echipate cu motorizari pe combustie interna va fi consemnata si cresterea vanzarilor in segmentul modelelor electrice. Potrivit studiului Deloitte, vanzarile masinilor electrice vor creste anual cu aproximativ 30 de procente in urmatorul deceniu. Compania estimeaza ca in anul 2025 se va ajunge la un nivel de peste 11 milioane de masini electrice vandute, in timp ce in 2030 vom avea peste 31 de milioane de masini electrice vandute.
Evident, specialistii din cadrul Deloitte atrag atentia ca atitudinea consumatorilor de pe piata cu privire la masinile electrice ar putea fi influentata si de masurile pe care le adopta guvernele dupa ce actuala criza va lua sfarsit. Germania ofera deja un exemplu foarte bun in aceasta directie, alocand 2.8 miliarde de dolari pentru imbunatatirea infrastructurii de incarcare a masinilor electrice ca parte a planului de redresare economica. De asemenea, Germania solicita tuturor statiilor de alimentare sa fie dotate in mod obligatoriu si cu un punct de incarcare pentru masinile electrice.
Si Bruxelles-ul si-a indreptat atentia in aceasta directie in ultimii ani, strategia actuala propunandu-si un tel foarte ambitios, si anume producerea integrala a necesarului de baterii pentru masinile electrice pe teritoriul Batranului Continent. La aceasta ora, China domina piata globala de baterii, toti marii producatori europeni si nu numai fiind nevoiti sa cumpere baterii de la companiile din China.
Potrivit oficialilor europeni insa, toate uzinele din Europa care urmeaza sa produca baterii pentru automobile, aflate in curs de constructie sau care sunt doar planificate pentru urmatoarea perioada, ar putea fi suficiente pentru necesarul Uniunii. Mai mult decat atat, UE ar putea deveni exportator de baterii incepand cu anul 2025. La aceasta ora, nu mai putin de 15 fabrici de celule de baterii se afla in prin proces de constructie, toate acestea urmand sa produca baterii pentru aproximativ 6 milioane de masini electrice.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si