Masurile cu privire la echiparea obligatorie a automobilelor cu anumite functii si sisteme de siguranta au fost propuse in 2018 de Comisia Europeana. In cele din urma, Parlamentul European le-a aprobat, statele blocului comunitar european intelegand importanta acestora. Astfel, Parlamentul European incearca sa faca un prim pas in directia reducerii numarului victimelor accidentelor rutiere. Conform statisticilor inregistrate in Uniunea Europeana, in fiecare an, aproximativ 25.000 de oameni isi pierd viata in urma accidentelor de pe sosese, alti aproximativ 140.000 fiind raniti! Totodata, statisticile claseaza tara noastra ca fiind una dintre cele mai periculoase din Uniunea Europeana atunci cand vine vorba despre accidentele rutiere cu urmari tragice.
Conform normelor aprobate in Parlamentul European, toate automobilele noi care vor fi comercializate in statele membre ale blocului comunitar european incepand cu jumatatea anului 2022 vor trebui echipate in mod obligatoriu cu anumite functii si sisteme de siguranta activa. Mai exact, este vorba despre aproximativ 30 de astfel de functii menite sa ofere o siguranta sporita soferilor si pasagerilor auto. Una dintre functiile importante din acest pachet ar urma sa impiedice persoanele aflate sub siguranta bauturilor alcoolice sa conduca un automobil. De asemenea, anumite functii vor avea rolul de a inregistra datele unui accident, in timp ce altele vor impiedica soferul sa depaseasca limita legala de viteza.
Mai departe, conform normelor votate de statele membre ale blocului comunitar european, autoturismele si autoutilitarele vor trebui sa fie prevazute cu zone extinse de protectie a capului in urma unui impact, pentru a limita astfel riscurile unor raniri in urma coliziunii cu pietoni sau biciclisti. Totodata, producatorii auto vor avea obligatia de a proiecta camioanele si autobuzele in asa fel incat sa fie diminuate unghiurile moarte. Nu in ultimul rand, acestea vor fi echipate incepand cu jumatatea lui 2022 si cu anumite sisteme de siguranta capabile sa detecteze pietonii si biciclistii aflati in apropiere.
Capitolul siguranta este luat foarte in serios de suedezii de la Volvo, masinile din portofoliul constructorului nordic fiind considerate unele dintre cele mai sigure masini de pe piata. Conform testelor de siguranta realizate de specialistii de la EuroNCAP, multe dintre masinile realizate de cei de la Volvo au fost notate cu un scor maxim de cinci stele.
Din pacate, multi constructori de pe piata auto neglijeaza acest subiect, preferand sa aduca pe piata niste masini la preturi cat mai bune. Mai mult decat atat, unii producatori ofera posibilitatea echiparii masinilor din portofoliu cu anumite sisteme performante de siguranta activa doar contra cost, acestea nefiind incluse in echiparea de baza. In cazul in care masurile aprobate de Uniunea Europeana la sfarsitul acestei saptamani vor ramane in vigoare, multe dintre aceste practici deloc corecte la care au apelat unii constructori auto vor disparea!
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si