Trucul util care te ajuta sa fentezi scumpirile de pe piata RCA: ce trebuie sa stie toti soferii romani
scumpire rcadaune rca romaniarca ieftina
Conform celor mai recente date oficiale, frecventa daunelor RCA, adica raportul dintre numarul daunelor si cel al politelor emise, este una dintre cele mai ridicate la nivel european. Tara noastra se mentine pe unul dintre locurile fruntase la numarul de accidente soldate cu pagube materiale si/sau vatamari corporale despagubite in baza politelor RCA.
Frecventa medie a daunelor
RCA se situeaza la circa 6%, conform celor mai recente date ale Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Potrivit UNSAR, acest lucru inseamna ca, in tara noastra, in fiecare an, din fiecare 100 de masini inmatriculate, cel putin 6 produc accidente in trafic soldate cu pagube materiale sau vatamari corporale si decese, fata de o frecventa a daunelor de 4,4%, in Germania, una de 4,2%, in Italia 4,2%; 3,82%, in Bulgaria; 3,69%, in Polonia 3,69%; 3,35%, in Slovacia; 2,73%, in Cehia 2,73%, si numai 1,8%, in Finlanda.
Romania se afla in varful clasamentului european si in ce priveste rata daunei, cu un nivel de peste 80% in 2020, fata de o medie europeana de 62%.
Dupa primele 9 luni din 2021, rata daunei pe zona asigurarilor RCA a urcat la 99,52%. La aceasta rata a daunei se adauga taxele de functionare, impozitele platite, contributiile la Fondul de Garantare a Asiguratilor, la Fondul National de Protectie, precum si cheltuielile de distributie si administrare, costuri cu utilitatile, care si ele se afla toate in crestere accelerata.
Toate aceste cifre formeaza o rata combinata tehnica de peste 130% care arata ca activitatea de baza a unui asigurator, cea de subscriere (deci de preluare a unor riscuri), genereaza pierderi.
Pentru fiecare 100 de lei incasati din RCA, asiguratorii trebuie sa scoata din buzunar in plus circa 30 de lei
Pe scurt, linia RCA este una neprofitabila pentru companiile de asigurari: pentru fiecare 100 de lei incasati din RCA, asiguratorii trebuie sa scoata din buzunar in plus circa 30 de lei.
In cosencinta si ca urmare si a falimentului City Insurance, preturile RCA au crescut enorm. Odata cu disparitia City Insurance, ceilalti operatori s-au vazut nevoiti sa-si ajusteze ofertele de asigurari, si ca urmare, inceputul de an 2022 a adus si majorari.
Asa se face ca, in ianuarie 2022, o polita RCA pentru 6 luni ajunsese la 1.100 de lei, iar potentialii asiguratori aveau nevoie de o modalitate de a afla care sunt celelalte oferte.
ASF a anuntat obligativitatea operatorilor de asigurari RCA de a-si anunta clientii si de existenta celorlalte oferte din piata.
In acelasi timp, prin intermediul Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), clientii pot afla despre o oferta noua. Cu ajutorul unei cereri li se ofera pretul corect pentru o asigurare RCA, pe baza clasei bonus-malus a potentialului asigurat.