Masinile echipate cu motorizari pe benzina si diesel sunt privite cu ochi din ce in ce mai critici de multi specialisti, unele tari europene luand deja in considerare ideea de a interzice vanzarea lor in viitorul mai mult sau mai putin indepartat. Tesla face un pas in aceasta directie si, alaturi de alte 27 de companii din industria auto, a pus bazele unui grup de lobby care sustine interzicerea vanzarilor de masini cu motoare cu combustie interna in Statele Unite incepand cu anul 2030. Planuri similare au fost deja anuntate in ultimul an de mai multe state europene.
Protejarea mediului inconjurator este la ora actuala un subiect de o importanta majora, autoritatile multor state din toate colturile lumii constientizand ca este nevoie de o schimbare drastica pentru a schimba soarta planetei. Una dintre aceste masuri drastice despre care se discuta intens la nivel european in ultima perioada se refera la interzicerea vanzarilor de masini echipate cu motorizari pe benzina sau diesel, aceste motorizari cu combustie interna facandu-se vinovate pentru inrautatirea situatiei la nivel global din punct de vedere al poluarii.
Grupul de lobby despre care aminteam in randurile anterioare a primit numele Zero Emission Transportation Association (ZETA), directorul executiv fiind Joe Britton, un nume cunoscut in Senatul de peste Ocean. Lasandu-i la o parte pe cei de la Tesla, din aceasta asociatie mai fac parte si start-up-urile producatoare de masini electrice Lucid Motors si Rivian. Printre celelalte 25 de companii care formeaza asociatia ZETA mai regasim nume sonore precum Siemens sau Enel X. Toate aceste companii sustin ca este nevoie de o schimbare majora, ajungandu-se in punctul in care transporturile reprezinta principalul factor de emisii de dioxid de carbon in Statele Unite. ZETA considera ca o decizie in acest sens trebuie luata cat mai curand posibil, “urmatorul deceniu urmand sa fie critic pentru a accelera tranzitia la vehicule fara emisii pentru a rezolva aceasta problema”. Din pacate, subiectul in cauza nu a fost extrem de mediatizat peste Ocean pana la aceasta ora, Statele Unite neasumandu-si niciun fel de obiectiv din acest punct de vedere.
Marea Britanie s-a miscat mult mai rapid din acest punct de vedere si a anuntat deja oficial ca va interzice vanzarea de masini diesel si pe benzina incepand cu anul 2030. Asa-numitul “Plan Verde” pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon a fost prezentat chiar la mijlocul acestei saptamani. Principala masura luata de autoritatile britanice este interzicerea vanzarilor masinilor cu motoare cu combustie interna inca din anul 2030, cu zece ani mai rapid decat fusese stabilit initial.
Chiar si asa insa, unele modele hibride vor putea fi vandute in continuare. Pana la aceasta ora autoritatile britanice nu au oferit detalii exacte in acest sens, insa cel mai probabil este vorba despre masinile echipate cu motorizari plug-in hybrid. In acelasi timp, Marea Britanie promite investitii in cuantum de nu mai putin de 1.3 miliarde de lire sterline in statii de incarcare pentru masinile electrice. De asemenea, alte 500 de milioane de lire sterline vor fi investite in productia de baterii pentru masinile electrice. Chiar daca investitiile par semnificative la prima vedere, mai multe voci sustin ca fondurile alocate de guvern sunt prea mici in raport cu cele necesare pentru ca industria auto sa faca tranzitia rapid catre era electrica.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!