Tarifele parcarilor publice au explodat dupa o hotarare a Consiliului Municipal
parcari publicelocuri de parcareprimaria bucuresti
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat astazi proiectul de lege prin care tarifele parcarilor publice se vor majora in mod substantial. Proiectul a fost aprobat in sedinta de joi, cu 31 de voturi „pentru†si doua „impotrivaâ€. Proiectul prevede impartirea Capitalei in cateva zone de sine statatoare si aplicarea unor tarife diferentiate pentru parcarile publice din aceste zone. Noile tarife in cazul parcarilor publice vor ajunge chiar si pana la 20 de lei pe ora.
Proiectul este deja unul foarte controversat, acesta fiind publicat inca de la inceputul saptamanii. Cei mai multi dintre soferi s-au declarat surprinsi de acest gest, neexplicandu-si de ce era nevoie de o asemenea majorare a tarifelor. Problema lipsei locurilor de parcare este una care macina Romania de ani buni, in special Capitala, nici pana acum nefiind luata nicio decizie concreta pentru a rezolva aceasta situatie. Soferii sunt de parere ca Primaria trebuia sa ii incurajeze sa parcheze in aceste locuri organizate, insa o asemenea majorare a tarifelor va avea un efect invers.
Care erau tarifele pentru parcarile publice pana acum?
Pana la acest moment, lucrurile stateau extrem de simplu in aceasta privinta. Toate parcarile publice din oras, indiferent de zona in care se aflau, aveau un singur plan tarifar. Mai exact, era vorba despre o suma de 1.5 lei platita pentru fiecare ora in care masina era parcata. Aceasta suma se aplica atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte.
Care sunt zonele delimitate de Primarie?
Asa cum va spuneam si mai devreme, prima etapa pentru aplicarea acestui proiect este aceea a delimitarii unor zone de sine statatoare. Cea mai importanta din aceasta zona este cea centrala, numita acum „Zona 0”. Zona centrala va fi formata din doar patru parcari si perimetrele lor. Astfel vom avea in primul rand parcarea subterana de la Hotelul Intercontinental si strazile din jurul ei: N. Balcescu – C.A. Rosetti – D. Gerota – J. L. Calderon – T. Arghezi – Carol I.
Mergem mai departe si ajungem la parcarea subterana de la Piata Universitatii si strazile limitrofe: N. Balcescu – I. Campineanu – Calea Victoriei – Splaiul Independentei – I. C. Bratianu. Urmeaza parcarea supraterana Unirea si strazile din jurul ei: C. Coposu – M. Basarab – Mircea Voda – Unirii – Bratianu. Nu in ultimul rand, si parcarea supraterana Cocor face parte din aceasta zona centrala, avand langa ea strazile I. C. Bratianu – Sf. Vineri – Calea Mosilor – H. Botev – C. Coposu.
Lasand Zona 0 in spate ajungem la cea de-a doua zona, numita „Zona 1”. Zona I este delimitata de strazile Piata Victoriei – Iancu de Hunedoara – Polona – Sincai – Marasesti – Berzei – Buzesti. Zona 2 curpinde tot ceea ce se gaseste incepand de la terminarea Zonei 1 si pana la limita care delimiteaza Bucurestiul.
Care vor fi tarifele aplicate pentru aceste zone?
Tarifele aplicate in zona centrala a parcarilor publice, adica in Zona 0, au fost majorate substantial. Astfel, de la un tarif de 1.5 lei pe ora de parcare s-a ajuns acum la un tarif de 10 lei pe ora. Si asta nu e tot, limita in care masina poate fi parcata fiind stabilita la doar 2 ore. Dupa cele 2 ore, tariful se va dubla, ajungand la 20 de lei pe ora. Cei care locuiesc in aceasta zona vor avea parte de un tarif special de 120 de lei pe luna.
Zona 1 va avea doua tarife, in functie de intervalul orar in care iti parchezi masina. Astfel, in cazul unei parcari facute in intervalul orar 6.01 – 18.00, tariful va fi de 5 lei pe ora. Pentru intervalul orar 18.01 – 6.00, tariful se va injumatati, fiind de 2.5 lei pe ora.
Aceleasi intervale orare se aplica si in cazul parcarilor din Zona 2. Mai exact, pentru primul interval orar, va fi aplicat un tarif de 2.5 lei pe ora, in timp ce pentru cel de-al doilea interval se va aplica un tarif de 1.5 lei pe ora.