Intre 9 si 12 ianuarie s-a tinut la Las Vegas prestigiosul salon CES, destinat tehnologiilor de consum. Este locul de antrenament al inovatiilor ce urmeaza sa ia drumul pietii.
Ca de obicei, sectorul vehiculelor a fost unul dintre cei rasfatati. Anul acesta o tema a fost dominanta: tabloul de bord. In contextul aparitiei vehiculelor electrice si autonome tabloul de bord devine, inconturanabil, piesa de rezistenta a masinii.
Care au fost marile noutati ?
Byton
Foartea tanara companie chineza a facut senzatie la CES cu un tablou de bord lung de 1,25 metri. In plus, a montat “functionalitati permise de inteligenta artificiala”.
vehiculul te identifica dupa recunoasterea faciala. Iti propune un profil unic de a conduce masina. “Alexa” este interfata vocala care te acompaniaza. Ea te sfatuieste sa nu conduci daca ai o conditie fizica proasta (pe care ea o depisteaza, prin captori speciali). De asemenea iti recomanda cand sa iei pauze, pntru ca nu mai esti performant in soferie.
Firma, specializata in ecrane de plasma, s-a orientat, foarte bine, spre noua industrie de automobile. Panasonic creeaza bateriile 2170 pentru Tesla, la celebra Gigafactory.
La CES a venit cu trei proiecte bune de HMI (Human Machine Interfaces) pentru habitaclurile automobilelor viitorului. De exemplu Living Space Autonomous Cabin este, practic, o camera modulara intr-un vehicul complet automatizat. Informatiile sunt atat de numeroase incat plafonul vehiculului devine un imens ecran.
Mai aproape de tablourile de bord clasice este Smart Design Cockpit: dispune de 4 ecrane, pentru sofer si pasageri. Sistemul este articulat in jurul Skip-Gen, platforma de infodivertisment a lui Panasonic, care functioneaza cu Oreo, noul sistem de exploatare Android. Acest lucru permite accesul la aplicatiile Android Automotive.
Smart Vision Cockpit este mai clasic. Are un sistem de supraveghere la demarare, care examineaza starea masinii si starea de sanatate a soferului. Totul este afisat pe un ecran HUD (Head Up Display).
Modul de conducere automata ii permite soferului sa profite de o viziune panoramica de 360 grade, proiectata pe ecran.
Mitsubishi
Este singura companie care se gandeste si la pietoni. Acest lucru s-a vazut in prototipul EMIRAI 4 Smart Mobility Concept Car.
Sistemele montate furnizeaza identificarea si autentificarea biometrica. Asigura urmarirea starii de sanatate si a bunei dispozitii, cu un sistem de recunoastere faciala.
EMIRAI 4 propune si un sistem interesant de semnalizare la sol.Vehiculul proiecteaza o imagine la sol si difuzeaza un sunet care alerteaza pietonii, biciclistii si alte masini din trafic, atunci cand masina este pe punctul sa reculeze, sau o usa urmeaza sa se deschida
Smart
Mercedes-Benz isi prezinta micul model EQ Fortwo. Este o masina complet autonoma, fara volan si pedale.Seamana cu un mare fotoliu pe roti. Este elctrica si se potriveste masinilor cu utilizare impartita intre mai multi proprietari.Are monitoare montate pe geamuri care difuzeaza informatii contextuale si un ecran frontal pentru interactiunea cu masina.
Jaguar / Range Rover
Societatea a facut un partenariat cu americanii de la Qualcomm si Gentex. Gratie acestei colaborari a realizat un tablou de bord integrat, pe modelul Range Rover Velar. Exista posibilitatea sa pilotezi la distanta, de pe masina, aplicatii domestice: sa aprinzi luminile, sa activezi incalzirea, etc.
La un om “bransat” se potriveste o masina “bransata”, nu-i asa ?
Informatii colectate din articolul “Des tableaux de bord du futur”, Bernard Monasterolo, 12.01.2018, Le Monde
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si