Studiu ingrijorator al Politiei Romane: Utilizarea dispozitivelor mobile la volan si conducerea sub influenta alcoolului, cele mai mari probleme in comportamentul soferilor
politia romanastudiucomportament la volanagresivitate la volancentura de siguranta
Romania este cunoscuta in interiorul Uniunii Europene drept tara cu cele mai multe decese inregistrate in urma accidentelor rutiere. Fie ca dam vina pe drumurile proaste sau pe neatentia altora, ar trebui sa ne gandim mai bine si la neregulile pe care le comitem chiar noi atunci cand suntem la volan. Un studiu realizat recent de Politia Romana ne demonstreaza ca nu toti suntem atat de constienti atunci cand vine vorba despre pericolele la care ne supunem si pe care le putem provoca atunci cand ne urcam la volanul unei masini.
Politia Romana si-a propus sa descopere prin acest studiu care este comportamentul soferului roman la volan. Institutia isi doreste astfel sa identifice capitolele cele mai vulnerabile atunci cand vorbim despre atitudinea soferilor romani la volan. Studiul a fost realizat la nivel national, Politia Romana intervievand nu mai putin de 1.259 de soferi. Conditia obligatorie pusa soferilor pentru a participa la acest studiu a fost aceea de a fi condus fiecare dintre ei macar o data in ultimele sase luni.
Pana sa trecem la comportamentul soferilor la volan, va spunem alte doua cifre rezultate in urma acestui studiu. Desi nu poate fi o surpriza pentru nimeni, 74% dintre soferi considera ca traficul s-a aglomerat in ultimii patru ani, in timp ce 51% dintre acestia sunt de parere ca starea drumurilor este mai proasta acum.
Neutilizarea centurii de siguranta si condusul sub influenta alcoolului
Studiul realizat de Politia Romana arata ca nu mai putin de 13% dintre soferi nu au folosit niciodata centura de siguranta sau o folosesc foarte rar atunci cand conduc in localitate. Conform datelor inregistrate, cei mai multi dintre soferii care au declarat acest lucru sunt tineri de sex masculin, cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani. De asemenea, cea mai mare parte a acestora conduc masini echipate cu unitati de motorizare de cel putin 2.0 liri. Acelasi studiu releva faptul ca 5% dintre soferii care au participat la acest studiu au declarat ca utilizeaza centura de siguranta doar atunci cand calatoresc in afara localitatii sau pe autostrada.
Chiar daca aceste rezultate sunt ingrijoratoare pentru noi toti, trebuie sa vedem si partea plina a paharului. In comparatie cu anul 2008, numarul soferilor care nu utilizeaza deloc centura de siguranta a scazut considerabil. La acea vreme, un studiu asemanator realizat de Politia Romana ne arata ca nu mai putin de 34% dintre soferi nu folosesc deloc centura de siguranta.
Poate si mai ingrijorator decat atat este faptul ca 9% dintre soferii intervievati au recunoscut faptul ca au condus ocazional sub influenta bauturilor alcoolice. Cea mai folosita scuza in aceste cazuri este aceea a distantei foarte mici de parcurs. In anul 2008, nu mai putin de 29% din soferii intrebati recunoscusera ca au mai condus sub influenta bauturilor alcoolice.
Utilizarea smartphone-urilor la volan, un pericol imens pentru toti
Utilizarea unui smartphone sau a unei tablete la volan poate provoca oricand un accident grav de circulatie. Nu mai putin de 42% dintre soferii intervievati de Politia Romana au recunoscut ca folosesc telefonul la volan, vorbind fara hands-free, trimitand sms-uri sau verificand notificarile de pe retelele de socializare.
Agresivitatea la volan, tot mai intalnita in trafic
Studiul desfasurat de Politia Romana ne arata ca agresivitatea la volan este o problema foarte mare in Romania, nu mai putin de 71% dintre soferii intervievati declarand ca s-au simtit macar pentru o data agresati in trafic prin claxoane sau flash-uri repetate. De asemenea, peste 40% dintre soferii intrebati au fost agresati de alti participanti la trafic fie verbal, fie prin diverse gesturi obscene.
Citeste si: Minunea s-a produs: primele autobuze noi au ajuns la Bucuresti