Statii pentru reincarcarea masinilor electrice: Dosarele de finantare se depun pana la 11 octombrie
masini electricepoluarestatii incarcare masini electriceinfrastructura rutierarablarabla plus
Sesiunea de depunere a dosarelor de finantare in cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi a fost prelungita pana la data de 11 octombrie 2019. Informatia a fost transmisa de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat programul de finantare pentru achizitia de statii de incarcare pentru masini electrice. Scopul Programului il reprezinta stimularea utilizarii autovehiculelor electrice si electrice hibrid plug-in si contribuirea la atingerea tintei, cu titlu indicativ de pana la 6.000 de statii de reincarcare accesibile publicului, pana in anul 2020.
Programul se adreseaza catre unitatile administrativ-teritoriale - resedinte de judet si municipiul Bucuresti Termenul de depunere a dosarelor de finantare a fost extins pana la 11 octombrie 2019.
Pentru acest an, plafonul de finantare este de de 92 milioane lei, iar banii pot fi accesati, asa cum am spus si mai sus, de catre unitatile administrativ-teritoriale - resedinte de judet si municipiul Bucuresti.
Prin acest program sunt oferite finantari de 90% din costurile infiintarii unei astfel de statii, restul de 10% fiind contributia primariei. Valoarea maxima a unei finantari de la bugetul Fondului de Mediu este de 190.000 lei. Sumele maxime ce pot fi acordate pentru fiecare solicitant se stabilesc in functie de numarul de locuitori.
Finantarea Programului se realizeaza din veniturile Fondului pentru mediu.
Programul se deruleaza multianual in limita creditelor de angajament si creditelor bugetare prevazute cu aceasta destinatie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.
Programul e derulat in baza ordinului nr. 760/17.07.2018 a ministrului Mediului pentru aprobarea Ghidului de finantare a "Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: statii de reincarcare pentru vehicule electrice in municipiile resedinte de judet”.
Citeste si:
Cutia cu datorii a Pandorei
Reducerea poluarii, o provocare mare pentru autoritati
Inca din 2016, Guvernul incurajeaza achizitionarea de masini ecologice prin eco-voucherele acordate prin Programul "Rabla Plus".
De atuni pana in prezent, mii de masini eco au ajuns pe strazile din Romania, iar un studiu publicat anul trecut arata ca, in 2030, vor exista 500.000 de masini electrice in Romania.
In acest context, autoritatile trebuie sa puna la dispozitia soferilor infrastructura necesara utilizarii in conditii optime a acestor vehicule care sunt complet nedaunatoare mediului inconjurator si care au scopul de a reduce poluarea din marile orase. Din acest motiv, primariile din Romania sunt asteptate sa se inscrie pentru obtinerea de finantare in vederea construirii de statii de alimentare pentru masinile eco.
Citeste si:
Maximum ultimului deceniu pentru Bursa de Valori Bucuresti