Potrivit legislatiei auto din tara noastra, circulatia pe drumurile publice fara a avea o polita de asigurare obligatorie RCA valida este interzisa, indiferent ca vorbim despre autoturisme, motociclete sau alte vehicule comerciale. Putini sunt cei care stiu ca exista o lege prin care suma platita pentru asigurarea RCA poate fi recuperata in anumite cazuri. Mai exact, este vorba despre Legea nr. 132/2017 care prevede un caz special in situatia in care masina este vanduta.
Astfel, “atunci cand asiguratul a platit integral sau in rate prima de asigurare, acesta este indreptatit sa o recupereze proportional cu perioada neexpirata a contractului RCA”. Asa cum spuneam si mai devreme, vorbim despre o situatia speciala, in cazul in care proprietarul decide sa vanda masina. Potrivit legislatiei, acelasi lucru este valabil si in cazul rovinietei.
Recuperarea banilor platiti pentru incheierea politei de asigurare se poate face la expirarea contractului de asigurare auto obligatorie, adica data la care proprietarul vehiculului informeaza societatea de asigurari cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra masinii. Evident, este nevoie de un document justificativ care sa demonstreze procesul de vanzare-cumparare al masinii. Este important de mentionat ca recuperarea banilor este conditionata de plata eventualelor despagubiri cauzate de evenimente produse in perioada de valabilitate a asigurarii.
Soferii interesati sa isi recupereze banii platiti pentru asigurarea RCA se pot adresa fie direct asiguratorului la care este incheiata polita, fie la broker-ul care i-a asistat la contractarea asigurarii. Pentru recuperarea acestor bani este nevoie de urmatoarele documente: cerere completata, polita RCA pentru care se solicita restituirea banilor, document prin care se atesta plata politei (chitanta, ordin de plata, etc.), copie a cartii de identitate, document care dovedeste vanzarea masinii sau radierea acesteia, respectiv un extras de cont pe care sa se poata vedea codul IBAN.
Soferii care circula fara o asigurare auto obligatorie RCA valida risca extrem de mult, sanctiunile contraventionale fiind cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei. De asemenea, se poate dispune retinerea talonului si a placutelor de inmatriculare. In cazul in care un agent de politie remarca ca asigurarea a expirat de mai bine de trei luni de la data constatarii, nu este exclusa nici suspendarea posibilitatii inmatricularii. In plus, in cazul unui accident, soferul masinii care nu are RCA valabil va plati din buzunar daunele produse.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si