Conform deciziei judecatorilor CJUE, doar masinile radiate din circulatie pot fi tinute, pe o proprietate privata, fara polita RCA.
Hotararea CJUE a fost data marti in cauza C‑80/17. Concret, prin aceasta s-a stabilit ca o masina inmatriculata, ce inca este functionala, trebuie sa aiba asigurare RCA chiar daca este tinuta numai pe o proprietate privata si nu este folosita pe drumurile publice.
"(...) incheierea unui contract de asigurare de raspundere civila auto este obligatorie atunci cand vehiculul in cauza este inca inmatriculat intr-un stat membru si poate sa fie condus, dar este parcat pe un teren privat, exclusiv din alegerea proprietarului, care nu mai intentioneaza sa-l conduca”, scrie intr-un comunicat de presa al CJUE legat de decizia judecatorilor.
In plus, CJUE a stabilit ca, intr-o asemenea situatie, se pot cere despagubiri atat persoanei responsabile de accidentul produs cu masina neasigurata, cat si proprietarului automobilului. Asta chiar daca cel din urma nu e responsabil civilmente pentru accident.
La noi in tara, proprietarii de masini sunt obligati sa aiba asigurare RCA indiferent daca folosesc masina sau nu.
"Persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si tramvaie au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule (...)", arata Legea nr. 132/2017.
Cu toate acestea, proprietarii de masini din Romania au dreptul sa ceara suspendarea politei. Cand? Atunci cand masina nu poate fi condusa legal sau atunci cand aceasta este imobilizata. Insa aceasta optiune vine la pachet cu obligatia de a preda la politie placutele de inmatriculare. Regulile in functie de care se poate face suspendarea politei RCA trebuie stabilite, deoarece acestea nu exista momentan.
Proprietarii de masini sunt scutiti de la incheierea politei RCA doar atunci cand masina e radiata sau s-a suspendat polita. In rest, in orice circumstante, chiar daca este folosita sau nu, masina trebuie sa aiba obligatoriu RCA. In caz contrar, cei care nu incheie asigurarea RCA, desi sunt obligati, risca o amenda de la 1.000 la 2.000 de lei si pierderea certificatului de inmatriculare al masinii. Cei care nu incheie asigurarea RCA, desi sunt obligati, risca o amenda de la 1.000 la 2.000 de lei si pierderea certificatului de inmatriculare al masinii.
Citeste si:
Tudorel Toader anunta propunerea pentru functia de procuror-sef al DNA
Sursa foto: pexeles.com