Soferii romani primesc o veste proasta la inceput de primavara, preturile politelor RCA riscand sa se majoreze semnificativ in urmatoarea perioada. Potrivit unui comunicat emis de COTAR, politele RCA se vor scumpi cu 40% dupa ce ASF a emis mai multe propuneri de modificare a legii in baza carora se emit asigurarile RCA. Recent, preturile asigurarilor auto obligatorii au crescut simtitor dupa falimentele Euroins si City Insurance.
Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) este esentiala pentru proprietarii de autoturisme, oferind despagubiri pentru prejudiciile cauzate in accidente, din vina soferului care conduce vehiculul. Exceptie fac bicicletele si vehiculele trase de animale, care nu sunt supuse acestei obligatii.
Scopul principal al asigurarii RCA este de a acoperi prejudiciile cauzate de soferul vinovat in cazul unui accident. Cu toate acestea, daunele suferite de propriul autoturism nu sunt incluse in polita RCA. Aceste riscuri sunt acoperite de asigurarea facultativa CASCO, care suporta costurile reparatiilor in cazul in care detinatorul este responsabil pentru accident.
"ASF pregateste acum modificari legislative pentru a elimina pana si posibilitatea de a avea reduceri de pret pentru politele RCA. (...) Autoritatea trebuie sa fie trasa la raspundere, pentru modul evident in care favorizeaza asiguratorii, prin modificarea legislativa. Putem spune ca 80% din propunerile actuale de modificare a legii 132/2017 vor duce la cresterea preturilor pentru politele RCA cu 30-40%!”, spun reprezentantii COTAR.
“Care va fi beneficiul asiguratilor - aproape 9 milioane de platitori captivi in legea 132/2017? Toate aceste propuneri vin de la asiguratori si acestia s-au straduit permanent, in ultimii ani, sa le transforme in lege, cu ajutorul conducerii ASF. Le recunoastem, pentru ca le-am mai vazut. Scaderea claselor de bonus este visul lor de a ne arunca direct in malus, astfel incat sa nu mai putem cere vreun bonus care oricum nu ni s-a dat absolut deloc in ultimii 7 ani”, mai adauga ei.
Conform legislatiei in vigoare, toti proprietarii de autovehicule sunt obligati sa detina asigurare obligatorie de raspundere civila auto (RCA), indiferent daca vehiculul este utilizat frecvent sau nu. Nerespectarea acestei obligatii atrage amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei, precum si retinerea certificatului de inmatriculare sau inregistrare a vehiculului.
La finalul anului trecut, parcul auto din Romania cuprindea peste 9,6 milioane de autovehicule inmatriculate, insa nu toate erau asigurate conform normelor RCA. Conform datelor transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiara si Ministerul Afacerilor Interne in Parlament, in aceeasi perioada, doar 6,7 milioane de polite RCA erau active in tara. Asadar, doar aproximativ 70% din autovehiculele inmatriculate beneficiaza de asigurare RCA conform reglementarilor legale.
Citeste si: Se scumpesc impozitele, lovitura dura pentru romani, dar si pentru firme
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si