Se schimba preturile la politele RCA: vestea zilei pentru soferii romani
polite rcasoferiasigurare obligatorierca
Vin vesti neasteptat de bune pentru soferii romani, care se plang in ultima perioada de cresterile preturilor politelor RCA, ce au evoluat substantial, dupa falimentul City Insurance.
Conform unui proiect de lege depus saptamana aceasta la Senat,
asiguratorii RCA vor fi obligati sa nu depaseasca tarifele de referinta ale Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Este vorba despre propunerea legislativa numarul B536/2021 pentru completarea si modificarea Legii nr.132 din 31.05.2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie.
ASF va juca un rol esential pe piata RCA
Conform prevederilor proiectului de lege, Autoritatea de Supraveghere Financiara va stabili tarife de referinta ale politelor RCA, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice.
Asiguratorii vor fi obligati sa nu depaseasca pragul stabilit de institutie.
Mai mult decat atat, pentru a descuraja asiguratorii sa aiba un comportament incorect pe piata, cresc amenzile pentru ei, de la 50.000 lei la 500.000 lei.
Conform expunerii de motive a proiectului de lege, noile masuri se impun ca necesitate ineluctabila a timpurilor prezente, relativ la oferirea unei sigurante pentru cetateni, cu privire la obligatiile ce decurg din incheierea contractelor RCA in contextul actual care a generat o criza a preturilor in acest domeniu de activitate. Asiguratorul calculeaza o prima de asigurare astfel incat sa se acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor RCA, fara a depasi valoarea tarifului de referinta stabilit de A.S.F
Te-ar putea interesa si: Pedeapsa cu inchisoarea pentru romanii care dau kilometrajul masinilor inapoi: cat poti sta dupa gratii
"Falimentul unei companii gigant din domeniul asigurarilor (City Insurance) a creat o pseudojustificare de a elucta castiguri financiare greu de suportat de catre cetatenii care trebuie sa incheie asigurari civile obligatorii iar in acest context eratic social si economic, legiuitorul trebuie sa prezinte o modalitate de protectie acestor categorii de cetateni.
Companiile de asigurare de pe piata de profil au ridicat plafoanele (tarifele) nejustificat de mult creand inadvertente socio-economice pe piata de profil ducand de foarte multe ori la imposibilitatea incheierii unor noi contracte de asigurare obligatorie.
De asemenea, initiatorul doreste prin prezenta propunere legislativa, in vederea descurajarii asiguratorilor RCA de a majora tarifele percepute asiguratilor si totodata pentru realizarea unui sistem stabil si echitabil pentru asigurati, prin sanctionarea cu marirea amenzii pentru faptele asiguratorilor RCA, de la 50.000 lei la 500.000 de lei. (..)
Conform propunerii de act normativ, asiguratorii RCA vor fi obligati sa nu depaseasca tarifele de referinta ale ASF. (..) Actul normativ va permite stabilirea de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara a unui tarif RCA de referinta aplicat atat persoanelor fizice, cat si juridice.", se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.
"Mai mult, potrivit calculelor facute de catre specialisti, profitul asiguratorilor in prezent este de peste 50%. Conform celor declarate de catre conciliatorii in asigurari, “in primul semestrul al anului 2021 comunicarea pentru dauna medie a fost circa 8.000 de lei. Avand in vedere 5 din 100 de soferi fac accidente, deci 8000 x 5 = 40.000 de mii. La asigurator ar ramane 70.000 de mii de lei. Potrivit ASF, pentru un tir de peste 16 tone, pretul de referinta este de 7.100 de lei, plus indicele de profit 36%, ar veni aprox. 9700 de lei, deci nicidecum peste 14.000- 18.000 de lei. Adica, la o suta de polite RCA vandute, firma de asigurari ramane cu un profit de 70.000 de lei, conform calculelor, adica asiguratorul castiga 50%", se mai arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.
Masura nu e primita cu bratele deschise pe piata asigurarilor
Madalin Rosu, seful BAAR, este de parere ca in conditiile plafonarii RCA s-ar putea ajunge la iesirea asiguratorilor din piata RCA, falimente, concedieri in industria asigurarilor.
Va amintim ca, de curand, opt asiguratori RCA au fost verificati inopinat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
"Nu iertam nimic. Orice problema care apare trebuie rezolvata, sa nu o lasam sa treneze. Trebuie sa reglam toate problemele in ce priveste piata RCA", a declarat Valentin Ionescu, directorul general al Directiei Asigurari - Reasigurari din cadrul institutiei.
Te-ar putea interesa si: Ce trebuie sa faci, inainte de a porni masina, pe timp de iarna