Se schimba legea RCA in toata Romania: de acum incolo nu mai merge asa, regulile sunt dure
rcapolite rcaasigurare obligatorietrotinete electrice
Legislatia privind politele obligatorii RCA va suferi modificari substantiale, incepand de anul viitor. Romania trebuie sa transpuna in legislatia interna prevederile unei directive europene.
Este vorba despre trotinetele electrice, care pana acum au fost "ocolite" de rigorile legii
RCA.
Din 2023 insa, situatia se va schimba radical, nu mai "merge si asa"!
Anul viitor sunt mari sanse ca autoritatile noastre sa se alinieze prevederilor venite de la Uniunea Europana si sa impuna tuturor utilizatorilor de trotinete electrice sa incheie polite obligatorii RCA. In aceeasi masura, si firmele care inchiriaza astfel de trotinete vor fi nevoite sa aiba asigurare RCA. Exista surse care transmit ca in 2023 va fi adoptat actul normativ care transpune prevederile in legislatia interna, dar de-abia din 2024 masura va intra in vigoare. Ramane de vazut, totusi, care va fi orizontul de timp pana cand vom avea cadrul legal care sa reglementeze obligativitatea RCA, cert este ca autoritatile noastre lucreaza in acest moment la documentatia necesara.
"Este inca prea devreme pentru a vorbi despre pretul viitoarei asigurari obligatorii, insa se poate anticipa cu suficienta precizie cand va intra in vigoare noua regula, avand in vedere ca Directiva impune statelor membre UE sa adapteze propria legislatie pana cel tarziu la finalul anului 2023. De altfel, conform informatiilor Economica, la nivelul autoritatilor din Romania se lucreaza deja la un draft de act normativ care urmeaza sa preia prevederile Directivei. Deci cel tarziu de la inceputul lui 2024, RCA pentru trotinete devine obligatoriu. Este foarte probabil ca acest lucru sa se intample chiar de anul viitor", arata o analiza
economica.net, realizata pe aceasta tema.
Trotinetele electrice sunt extrem de populare in marile orase din tara noastra, dar si la nivel european. In pofida faptului ca noi nu prea dispunem de infrastructura rutiera special dedicata utilizatorilor de trotinete electrice, sunt tot mai numeroase firmele care ofera servicii de inchiriere, dar creste exponential si numarul utilizatorilor.
Trotinetele electrice au avantajul de a oferi mobilitate, rapiditate in miscare si sunt foarte prietetoase cu mediul inconjurator, fiind o alternativa ideala la transportul clasic cu masina sau cu autobuzul ori metroul si tramvaiul. Doar ca, nu de putine ori, utilizatorii acestora accelereaza la viteza destul de mare pe bulevardele din tara si au loc si evenimente neplacute, in care pietonii sunt raniti sau apar daune materiale. Tocmai de aceea, e necesar un cadru legal in domeniul asigurarilor!
Foto: freepik.com